Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere tusen evakuert på grunn av storflom

Minst seks døde i storflom i Sentral-Europa. Vannet stiger fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tyskland og Tsjekkia er verst rammet av flommen så langt. Mye regn og snøsmelting har fått flere elver til å gå over sine bredder.

Det er ventet at flommen blir enda kraftigere i løpet av helga og i Tsjekkia er det varslet mer regn i natt og i morgen.

Flere store elver, som Donau, Elben, Morava og Moldau er svært vannrike og truer mange landsbyer - særlig i Tsjekkia.

Omkomne i øst

Tsjekkerne frykter nå en gjentakelse av de store oversvømmelsene for fire år siden. Det er bygget opp store flombarrierer i Praha og mennesker i utkanten av byen blir evakuert.

Så langt har flommen tatt seks liv, melder AFP. Ett barn ble tatt av elven i Suceava i Romania, mens bestefaren hans så vidt reddet livet i forsøket på å redde barnet.

En 13-åring er savnet etter at han var ute i kanoen sin, og det rumenske politiet frykter han er druknet.

Minst fire mennesker har mistet livet i Tsjekkia og ytterligere to er savnet.

NY TRANSPORT: To tyske menn ror over det som egentlig er en parkeringsplass i byen Rathen. Elva Elbe dekker flere hus i den lille byen. Foto: Scanpix
NY TRANSPORT: To tyske menn ror over det som egentlig er en parkeringsplass i byen Rathen. Elva Elbe dekker flere hus i den lille byen. Foto: Scanpix Vis mer

Elbe flommer over

Sør i Tyskland er flere hus allerede dekket av vann og mange tusen mennesker er evakuert.

Elva Elben har blitt så stor at den ødela dikene som var bygd i Dresden. Mer enn 300 familier er evakuert i byen fordi vannet flommer inn i husene deres. Elben har en vannstand på 7,3 meter mot normalt 2-3 meter, og er ventet å nå sin topp i løpet av de neste 48 timene.

Sør for Dresden er mer enn 2500 mennesker uten strøm. Det er ventet at strømmen vil bli koblet ut i flere områder hvis elvene stiger som varlset.

Myndighetene følger å utviklingen fra time til time. Soldater er utplassert i seks byer langs Elben for å bygge demninger, men elva er nå faretruende stor.

Også Østerrike og Ungarn frykter en storflom, men disse landene har foreløpig ikke blitt hardt rammet.

Flere tusen evakuert på grunn av storflom
VÅTE GATER: Ikke lett å komme seg tørrskodd fram i Meissen i Tyskland. Byen er i høyeste beredskap og har evakuert flere tusen husstander.
JOBBER PÅ SPRENG: Det graves kanaler for å lede vannet bort og det bygges store diker for å hindre oversvømmelse. Disse mennene jobber med å holde elva Elbe unna Wildberg i utkanten av Dresden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling