- Flere tusen kan ha blitt drept eller såret i Libya

FNs høykommissær for menneskerettigheter advarer mot at myndighetenes voldsbruk øker dramatisk.

VIL HA GRANSKING:  FNs høykommissær Navi Pillay støtter forslaget om å opprette et uavhengig utvalg som skal granske libyske sikkerhetsstyrker. Foto: REUTERS/Denis Balibouse /Scanpix
VIL HA GRANSKING: FNs høykommissær Navi Pillay støtter forslaget om å opprette et uavhengig utvalg som skal granske libyske sikkerhetsstyrker. Foto: REUTERS/Denis Balibouse /ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) FNs menneskerettsråd holder et ekstraordinært møte i dag om situasjonen i Libya. Det er første gang rådet har avhold et slikt møte for å undersøke forholdene i ett av medlemslandene.

— Myndighetene i Libya bryter kontinuerlig internasjonale lover, og volden mot de fredelige demonstrantene øker faretruende, med rapporter om massedrap, vilkårlige arrestasjoner og tortur, sier FNs høykommissær Navi Pillay, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Ifølge enkelte kilder kan flere tusen være drept eller såret, sier Pillay.

- I ferd med å kollapse Hun sier det internasjonale må komme på banen og stanse opptøyene i landet. Pillay sier i sin åpningstale at hun støtter forslaget om å nedsette et utvalg som skal foreta en gransking av de påståtte overgrepene utført av libyske sikkerhetsstyrker, og holde disse ansvarlig for deres ugjerninger.

Samtidig opplyser FNs matvareprogram at de frykter opprøret i Libya kan føre med seg matmangel og sult.
— Libya er nettoimportør av mat, og forsyningskjedene er i ferd med å kollapse, sier Emma Casella, talskvinne for WFP.
- Vil frigjøre Tripoli Aktivister forebereder en massedemonstrasjon i Tripoli fredag. Arrangørene håper at så mange som én million libyere vil delta i demonstrasjonene.

Ifølge flere demonstranter er regimemotstandere fra hele Libya nå på vei til hovedstaden.
— Vi vil frigjøre Tripoli fra Kadhafis grep, sier en aktivist til nyhetsbyrået DPA.