Flere tusen kan miste eksamen

Akademikere på randen av streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra 27. mai kan arbeid knyttet til eksamen, sensur og undervisning bli stoppet ved flere av landets universiteter og høyskoler, melder studentavisa Universitas.

Tusenvis av studenter over hele landet risikerer avlyste eksamener.

2000 Akademikere er varslet om at de kan bli tatt ut i streik ved UiO. Det betyr at halvparten av alle vitenskapelige og administrative ansatte ved UiO er klare til å gå ut i streik. Også ansatte ved landets øvrige høgskoler og universiteter er i beredskap.

- Alle medlemmer i organisasjonen Akademikerne er i beredskap for en eventuell konflikt. Det er snakk om flere tusen medlemmer ved landets høyskoler og universiteter, sier Eirik Rikardsen i Norsk forskerforbund til Dagbladet.no.

- Streikefaren er absolutt reell, sier hovedtillitsvalgt i Norsk forskerforbund ved Universitetet i Oslo, Live Rasmussen Skrindo, til Dagbladet.no.

- Vi forskere og akademikere er ikke blant de som har stått mest på barrikadene tidligere. Men sykelønnsordninga er verdt å streike for, sier hun.

Fram til 26. mai vil det imidlertid mekles for fullt mellom staten og organisasjonene.

Hvis det blir streik vil blant annet undervisning, eksamensrelatert arbeid og all forskningsvirksomhet stanses ved UiO, spesialklinikkene på Odontologisk fakultet vil stenges, og alle obduksjoner ved Rettsmedisinsk institutt vil innstilles, skriver Universitas.

Foreløpig er partene uenige om svært mye. Norsk forskerforbund mener blant annet at forslaget fra staten innebærer en svekkelse av opparbeidede sykelønnsrettigheter. Det siste tilbudet fra staten ble oppfattet som en kraftig provokasjon, heter det i en pressemelding fra forhandlingslederne.

- Sykelønnsordningen er et av de vanskeligste temaene, men også rammen og profilen på oppgjøret er problematisk, sier Rikardsen.

I 1998 førte en 14 dager lang streik til at hundrevis av studenter ved UiO måtte ta eksamen et semester forsinket.

<B>KAN BLI STERKT FORSINKET: </B>Dersom streiken blant universitetsansatte blir et faktum, risikerer mange studenter å få utsatt eksamen et semester.