- Flere tusen kan være døde

Nesten 600 er bekreftet omkommet og 50 000 fortsatt isolert etter «mareritt»-regn i India.

Lokale myndigheter frykter tusenvis av døde etter kraftig monsunregn i India. Foto: AFP / STR / NTB SCANPIX
Lokale myndigheter frykter tusenvis av døde etter kraftig monsunregn i India. Foto: AFP / STR / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremvær herjer i India. Dødstallene nærmer seg 600, mens rundt 50 000 hindupilgrimer fortsatt er strandet i delstaten Uttarakhand i Himalaya etter voldsomt monsunregnskyll, melder nyhetsbyrået AP.

Rundt 34 000 er så langt reddet, fastslår delstatens innenriksminister.

- 575 mennesker er funnet omkommet så langt, men tallet vil sannsynligvis stige, sier Om Prakash, innenriksminister i delstaten Uttarakhand, til nyhetsbyrået AFP.

Rakesh Sharma, en tjenestemann hos de lokale myndighetene, sier dødstallene kan komme opp i flere tusen, men det er umulig å si sikkert før hele regionen er undersøkt, melder AP.

Lørdag er det er en uke siden et ekstremt monsunregn rammet delstaten Uttarakhand nord i India. Årets regn kom en måned tidligere og er mye kraftigere enn normalt, og overrasket titusenvis av mennesker i fjellregionen, skriver NTB.

Jasveer Kaus (50) sier at familien overlevde ved å søke tilflukt i et gravkammer som tålte de store vannmassene.

- Det var ødeleggelser overalt. Det var et mareritt, sier hun til AP.

Hus, broer, veier og hele landsbyer er borte etter regnet, og mer nedbør er ventet de neste dagene. Flere titalls helikoptre og tusenvis av soldater deltar i redningsarbeidet som for alvor har blitt en kamp mot klokka, skriver NTB.

Delstatsminister Vijay Bahugunda kritiserte fredag det indiske meteorologiske instituttet for ikke å varsle ekstremregnet godt nok.

- Advarselen var ikke tydelig nok. Vi har aldri før hatt en slik katastrofe i Himalaya, sier han.

(NTB)

EVAKUERING: Indiske pilgrimmer venter på å bli evakuert i Gaurikund, India. Flere titalls tusen mennesker er rammet av krafig monsunregn nord i India.  Foto: AP/NTB Scanpix
EVAKUERING: Indiske pilgrimmer venter på å bli evakuert i Gaurikund, India. Flere titalls tusen mennesker er rammet av krafig monsunregn nord i India. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer