Flere tusen kubikk stein må fjernes

Odda-området fortsatt lammet etter ras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Riksvei 13 mellom Odda og Tyssedal i Hordaland er fremdeles helt stengt etter det svære steinraset som gikk i går. Oppryddingsarbeidet har imidlertid startet, men det er fortsatt i det blå når veien kan åpnes igjen.

I formiddag fløy en geolog over rasområdet for å vurdere faren for nye ras.

- Konklusjonen var at gårsdagens ras «renset løpet», slik at området nå anses som trygt å ferdes i, sier Arnfinn Ansok, distriktsveisjef for Voss og Hardanger, til Dagbladet.no.

Flere anleggsmaskiner satte i gang umiddelbart etter at geologen hadde gitt klarsignal, og har vært i sving med å flytte stein siden 13.30-tida. De vil holde på til mørket senker seg, og fortsetter i morgen. Men det er et omstendelig arbeid.

- Det er flere tusen kubikk stein som skal fjernes. Vi skal i morgen vurdere situasjonen på ny, sier Ansok og antyder at oppryddingsarbeidet kan ta flere dager.

Det var trolig bare flaks som hindret flere biler, deriblant en skolebuss, i å bli tatt av hovedraset, som gikk i 14.40-tida i går. En stund etterlyste politiet føreren av en mørk bil som ble sett i rasområdet, men kvinnen meldte seg i går kveld og er i god behold.

Distriktsveisjefen opplyser at rastiltak nå skal vurderes på strekningen.

- I samråd med geologen er det flere forskjellige tiltak som kan gjennomføres. Blant disse er rasoverbygg og mottiltak i selve rasløpet oppe i fjellet, sier Arnfinn Ansok til Dagbladet.no.

ENORMT OPPRYDDINGSARBEID: Flere tusen kubikk med stein dekker riksvei 13 ved Byrkjenes mellom Odda og Tyssedal. Anleggsarbeidere jobber på spreng for å få den sentrale fartsåren i Hardanger opp og stå igjen. Foto: SVEIN KNUTSEN/HARDANGER FOLKEBLAD
ENORMT OPPRYDDINGSARBEID: Flere tusen kubikk med stein dekker riksvei 13 ved Byrkjenes mellom Odda og Tyssedal. Anleggsarbeidere jobber på spreng for å få den sentrale fartsåren i Hardanger opp og stå igjen. Foto: SVEIN KNUTSEN/HARDANGER FOLKEBLAD Vis mer

Riksvei 13 er eneste bilvei mellom Odda og Tyssedal, og med veien stengt må reisende inntil videre ta hurtigbåt på strekningen. I tillegg skaper stengingen store problemer for ferdselen rundt Sørfjorden, og ekstraferje er satt opp mellom Kinsarvik og Utne.