Festnatt i Norge:

Flere tusen samlet seg

Det ble en travel natt for politiet da de måtte rykke ut til både store ansamlinger, slåsskamper og russeoppstyr over hele landet.

FESTNATT I OSLO: Natt til søndag 13. juni fikk Oslo-politiet en rekke klager på støy fra folk som samlet seg i parker. På St. Hanshaugen var det anslagsvis 2 000 mennesker. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom natta har politiet i hele landet rykket ut til flere meldinger om både store ansamlinger og slåsskamper.

Politiet i Oslo fikk natt til søndag en rekke klager på støy fra folk som samlet seg i parker. På St. Hanshaugen var det anslagsvis 2.000 mennesker.

Ved 2.30-tida var området i ferd med å tømmes for folk, opplyser operasjonsleder Sven Christian Lie til NTB.

Med så mange folk samlet var det ikke alle som overholdt smittevernreglene, men politiet har prøvd å følge opp også dette.

- Det er klart at det er blant de tingene vi snakket med dem om, forteller operasjonslederen.

SØPPEL: Slik så det ut i morgentimene i dag på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet.
SØPPEL: Slik så det ut i morgentimene i dag på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet. Vis mer

- Bombe

I morgentimene i dag flyter det søppel i parken etter festdeltakerne i natt, og da må flere ut å rydde opp etter dem.

Dagbladets reporter på stedet kommer i kontakt med personell fra Steen & Lund, som jobber med rydde opp etter nattas festligheter.

- Ser ut som ei bombe har gått av her, sier vedkommende til Dagbladet og legger til:

- Da vi kom halv 6 var hele parken tapetsert av søppel.

Videre forteller personen at de må ut og rydde flere ganger hver dag, men at det er spesielt ille i helgene.

- Bymiljøetaten forsøker å bistå. De har satt ut flere containere hvor du både kan kaste glass og annet søppel, men det hjelper ikke.

Også en nabodame som bor i området har vært ute for å hjelpe til med ryddingen i parken. Hun forteller at hun elsker å rydde, men at hun synes det er synd at folk legger fra seg knuste glassflasker. Spesielt fordi hun selv er hundeeier.

KNUST GLASS: Marianne er hundeeier, og hun skjønner ikke at folk kan etterlate seg knust glass i gresset. Hun tok saken i egne hender og gikk ut for å rydde i morgentimene. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet.
KNUST GLASS: Marianne er hundeeier, og hun skjønner ikke at folk kan etterlate seg knust glass i gresset. Hun tok saken i egne hender og gikk ut for å rydde i morgentimene. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet. Vis mer

- Det er tydelig at ingen av dem som var her i går kan ha en hund hvis de ikke klarer å tenke lengre enn det her, sier Marianne til Dagbladet.

Hun legger til at hun har bodd i området i to år, men at det aldri har vært så ille som i den siste tida.

- At de tør. Skulle trodd at det var en haug med femåringer som hadde fritt vilt, men det er jo ikke det. Det er jo voksne mennesker, og det er det verste, sier hun.

Russestøy

Ifølge Avisa Oslo er én person innbrakt fordi vedkommende gikk opp på taket på en politibil på St. Hanshaugen.

Også i Frognerparken var en del folk samlet. Der fikk politiet melding om en voldshendelse, men klarte ikke å finne noe offer.

I denne parken var det også høy musikk, og politiet så seg nødt til å stanse den høye lyden.

- Det var så ødeleggende for stemningen at folk begynte å dra derfra, konstaterer operasjonsleder Lie.

I morgentimene kan politiet opplyste til Dagbladet at de mottok omtrent 60 meldinger om ordensforstyrrelser.

- Nå har roen senket seg. Det roet seg i 4-5 tiden så da var det ikke like mange meldinger som kom inn om uroligheter. Gjennom natta fikk vi inn i nærheten av 60 klager på forstyrrelser av natteroen i distriktet, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet.

På Nedre Foss gård hadde cirka 200 russ samlet seg og spilte høy musikk.

- Vi har stanset musikken og formant til ro, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Gulbrandsen sier til Dagbladet at de også hadde andre meldinger om russ som samlet seg.

- Gjennom natta har vi fått klager på russen på fire forskjellige områder i distriktet. På Nedre Foss gård var det en ansamling med russ. Det stemmer at de bråkte før politiet kom, men de forholdt seg for så vidt greit overfor politiet. De roet seg etter vi fikk snakket med dem, sier operasjonslederen og legger til:

- Vi hadde også noen russ som samlet seg på Jarmyra, og med dem var det tilsvarende. Der var det også et par ungdommer som samlet seg, men det roet seg da politiet ankom, sier Gulbrandsen.

- Vi har i løpet av natta fått 61 meldinger om forstyrrelse av natteroen og 15 meldinger om støy/høy musikk fra russ, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Meldinger om fest

I andre områder i landet har det også vært meldinger om både slagsmål og festing.

Vest politidistrikt kan fortelle om 34 meldinger om høylytt festing natt til søndag.

- Politiet har vært på de fleste stedene og formant, gitt pålegg og avsluttet høylytte fester, melder operasjonssentralen.

Mellom 10 og 15 personer har vært involvert i et slagsmål i Gvarv i Midt-Telemark kommune. To personer er kjørt til legevakt. Sørøst politidistrikt fikk melding om saken litt før klokka ett natt til søndag.

- Ingen er alvorlig skadd, men to personer er kjørt legevakt for sjekk. En bilrute har blitt knust. Foranledningen skal ha vært en konflikt tidligere på kvelden. Alle involverte bortvist, melder operasjonssentralen.

Politiet i Troms skriver på Twitter at de har mottatt et 30-talls meldinger om feststøy, høy musikk og berusede personer ute av stand til å ta vare på seg selv.

- Politiet har ikke hatt kapasitet til å følge opp alt men har prioritert oppdrag med fare for liv og helse, skriver de.

Også i Agder melder politiet om svært mange henvendelser. Mye er relatert til russebråk, særlig i Arendal og Mandal.

Flere hundre biler

I 20-tida lørdag kveld skal anslagsvis 250-300 biler ha samlet seg på et rånertreff ved Borgeskogen i Stokke i Vestfold, melder Tønsbergs Blad.

Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Øystein Eikedalen, sier til Dagbladet at politiet brøt inn da bilførerne startet med burning i området.

- Politiet har kommunisert at det ikke skal drives med burning. Men vi har ikke bortvist noen fra stedet. De kan være der så lenge det er greit for grunneier - det er det de gjør med bilene som kan være problematisk, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer