- Flere tusen skadd i eksplosjon

Så mange som 3000 mennesker kan være drept eller skadd, etter at to tog som fraktet drivstoff kolliderte og utløste en enorm eksplosjon i Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Tidenes verste togulykker. (Dagbladet.no): Eksplosjonen skal ha skjedd klokka 13 lokal tid (seks i natt norsk tid), da to godstog kolliderte på en togstasjon, melder den sørkoreanske tv-stasjonen YTN. Ødeleggelsene skal være enorme.

Nyhetsbyrået Yonhap sier at flere tusen er drept, men opplysningene er så langt ikke bekreftet.

Det er ingen hemmelighet at Nord- og Sør-Korea spionerer på hverandre, og en høytstående militær kilde sier til YTN at de hørte eksplosjonen «gjennom etterretningskanaler rettet mot nord».

Lastet med bensin

Eksplosjonen skjedde på stasjonen Ryongchon, fem mil nord for hovedstaden Pyongyang. Togene var fullastet med bensin og flytende gass.

- Området rundt Ryongchong er bare ruiner, og ser ut som det er bombet, sier et øyenvitne til Yonhap.

- Vrakrester etter eksplosjonen skal ha blitt slengt så langt som til byen Sunuhu, som ligger på grensa til kina, to mil unna ulykkesstedet.

Yang Jong-hwa, talskvinne for Sør-Koreas departement for gjenforening av Nord- og Sør-Korea, sier de foreløpig ikke kan bekrefte opplysningene.

Heller ikke forsvarsdepartementet vil kommentere saken, men sier de har fått med seg nyhetsmeldingene.

Nyhetsbyrået Yonhap melder at alle internasjonale telefonlinjer fra området er sperret, slik at informasjon om ulykken ikke skal bli spredd.

- Ikke registrert

Etter forespørsel fra Dagbladet.no har jordskjelvinstituttet Norsar på Kjeller sjekket om det ble registrert rystelser i Nord-Korea i det aktuelle tidspunktet.

- Vi har fått data fra en målestasjon i Sør-Korea. Det er flere signaler i det aktuelle tidsrommet, men de var vanskelige å tyde. Det er ikke sikkert at det er rystelser fra eksplosjonen som er registrert. Signalene kan være fra alt mulig, sier analytiker Johannes Schweitzer ved Norsar til Dagbladet.no.

Ifølge Schweitzer er det ikke sikkert at en kollisjon mellom to tog vil gitt særlige utslag på seismologiske instrumenter, selv om den påfølgende eksplosjonen var kraftig.

- I en slik type eksplosjon vil det meste av eksplosjonen ledes ut i atmosfæren. Bare en liten del vil gå i jorden, sier han.

- Flest kinesiske ofre

YTN sier at flere av de drepte var kinesere som bodde på grensa til Nord-Korea. Pårørende i den kinesiske byen Dandong prøver desperat å få informasjon om sine familiemedlemmer. Kinesiske og Nord-Koreanske handelsreisende krysser ofte grensa mellom de to landene.

Flere av de skadde skal være fraktet til Dandong.

Nord-Koreas leder, Kim Jong-il, hadde passert stasjonen ni timer tidligere, etter et besøk i Kina. Men det er ingenting som tyder på at eksplosjonen skyldes annet enn en ulykke.

Nordkoreanske medier har ikke dekket Kim Jong-ils reise til Kina, men brøt stillheten for noen timer siden og kom med sterke indikasjoner på at han var trygt tilbake i hovedstaden Pyongyang.

De nevnte ikke eksplosjonen med ett ord.

Innbyggere i Pyongyang, som Reuters har snakket med på telefon, sier de ikke har hørt om ulykken. Nordkoreansk tv sender militærsanger og annen musikk, som vanlig på kveldstid.

Nordkoreanske medier varsler sjelden om ulykker i landet, men det skal ha blitt innført unntakstilstand i området som ble rammet av eksplosjonen.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Kilder: AP, CNN, Reuters, Sky News, BBC

Les mer om Nord-Korea.

ENORM EKSPLOSJON: 3000 mennesker fryktes drept eller skadd.
HER SKJEDDE KATASTROFEN: Dette arkivbildet viser toglinja som går gjennom den nord-koreanske byen Ryongchon.