ALKOHOLHOLDIG: Hvis man ikke leser navnene, ser det ut som vanlig push-up-is. Foto: N1ce.com
ALKOHOLHOLDIG: Hvis man ikke leser navnene, ser det ut som vanlig push-up-is. Foto: N1ce.comVis mer

Flere tusen svensker protesterer mot alko-is

Krever isen ut av butikkhyllene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 3600 svensker har de siste ukene skrevet under underskriftskampanjen mot alkoholholdig is. Svenskene krever isen ut av svenske matbutikker, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

- Folk engasjerer seg voldsomt i saken. Mange spør seg hvorfor produktet overhodet er lov å selge, sier kommunikasjonsansvarlig i den svenske avholdsbevegelsen til det svenske nyhetsbyrået TT.

Push-up-isen N1ce inneholder fem prosent alkohol og kommer i margerita, piña colada, daiqiri og mojito-smak, etter kjente drinker. Isen selges i Sverige i noen vanlige matbutikker og gjennom digitale matbutikker. Tidligere i sommer ble det kjent at isen også er på vei ut i danske matbutikker

- Is er noe man assosierer med barn

Det svenske forbrukerombudet har den siste tiden også fått klager på reklamerfor voksenisen.

- Det er en måte å markedsføre alkohol på, og det bidrar til å gjøre alkohol mer vanlig i ulike sammenhenger. Is er dessuten noe man assosierer med barn, sier Leif Arne Gustavson i den svenske avholdsbevegelsen til SVT Nyheter.

Ikke en drikk

Isen regnes i Sverige ikke som en drikk, og omfattes dermed ikke av den svenske alkoholloven. Det svenske sosialdepartementet har etter dialog med folkehelsemyndigheten, meldt at de vil se på denne lovgivningen.

Ifølge selskapet som produserer den frosne cocktailen har isen en tydelig voksenprofil.

«På grunn av EU-lovgivningen fra 2004 så finnes det ikke en lovfestet aldersgrense for produktet, hvilket er uheldig. Vi har siden 2015 hatt en streng 18-årsgrense på vårt produkt. Uansett utested, festival eller butikk har det vært et krav fra vår side til våre partnere. Dette er også noe svenske dagligvarebutikker har håndhevet, og noe vi stiller oss positive til», sier firmaet i en mail til SVT.