OVERRASKET Overlege Randi Eikeland ved Sørlandet sykehus forsker på borreliose. Hun er overrasket over hvor mange som tror de er beskyttet mot dette etter å ha tatt en vaksine. Foto: Ole Dag Kvamme.
OVERRASKET Overlege Randi Eikeland ved Sørlandet sykehus forsker på borreliose. Hun er overrasket over hvor mange som tror de er beskyttet mot dette etter å ha tatt en vaksine. Foto: Ole Dag Kvamme.Vis mer

Flere tusen tror de er vaksinert

Sykdommen kan ødelegge livskvaliteten selv flere år etter behandling, men det finnes IKKE en vaksine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frustrert prøver Folkehelsa å informere om at TBE-vaksinen ikke beskytter mot borrelia.

Skogflåttencefalitt, eller TBE som det også kalles, er den mest alvorlige smitten flåtten bærer med seg. Men det er bare i utsatte strøk på Sørlandet du må beskytte deg mot dette viruset. I fjor ble det solgt hele 26 000 slike vaksiner. Året før ble det satt rekord med 10 000 solgte vaksiner.

Det flere imidlertid tror, er at vaksinen også beskytter mot borrelia.

Overlege Randi Eikeland ved Sørlandet sykehus forsker på borreliose. Hun er overrasket over hvor mange som tror de er beskyttet mot dette etter å ha tatt en vaksine.

- Vi hører stadig fra folk som tror de er beskyttet mot borrelia etter å ha tatt vaksinen. De lever i en slags falsk trygghet, sier hun til Dagbladet.

Også Folkehelseinstituttet er overrasket over det massive vaksinesalget.

- Vi lurer veldig på hvordan vi skal uttrykke oss for at folk skal skjønne at vaksinen ikke beskytter mot borrelia. Til og med enkelte helsepersonell vi snakker med tror det. Vi synes vi informerer og informerer om dette. Men samme hvor tydelig vi tror vi sier det, så er det alltid noen som tror at den beskytter mot borrelia. Da tror man at man er beskyttet for noe uten å være det, sier overlege Synne Sandbu i Folkehelseinstituttet.

- Kan være på vei mot svenskegrensa Risikoen for å bli smittet av TBE-viruset er relativt liten i Norge. Likevel selges det altså vaksiner i bøtter og spann. En stor del av disse vaksinene bestilles av mennesker som tror de skal bli beskyttet mot borrelia.

- Vi skjønner det når folk ringer og bestiller vaksine for å oppholde seg på steder der det ikke er TBE-smitte, sier Sandbu.

Et av selskapene som produserer vaksinen mot TBE, har også vært i kontakt med Dagbladet for å selge inn en sak om at det er behov for vaksinering også langs svenskegrensa. Forskere Dagbladet har snakket med rister imidlertid på hodet av en slik påstand.

Folkehelsa er litt mer imøtekommende.

- Vi vet ennå ikke om det er noen risiko for TBE-smitte på vår side av grensen, det er mistanke om at det kan komme snart. Det er rapportert mulige tilfeller langs vestkysten i Sverige, men det er ikke mange, sier overlege Sandbu.

- Stikk buksa ned i sokkene Et Google-søk kan gi svar på hvorfor folk tror vaksinen beskytter mot borrelia. Mot 875 treff på TBE-vaksine, er det hele 3320 treff på flåttvaksine. Mange tror at vaksinen beskytter mot alle sykdommer flåtten bærer med seg.

Randi Eikelands råd for å beskytte seg mot borrelia-bakterien er enkle: Stikk buksa ned i sokkene når du går i skogen, og sjekk kropp og klær når du kommer hjem. Hennes forskning viser at nevroborreliose er en sykdom det er verdt å beskytte seg mot.

Studien har undersøkt hvordan pasienter som man er svært sikre på at har hatt nevroborreliose føler seg to-tre år seinere. Den viste at flesteparten slet til tross for behandlingen de hadde fått.

- Alle hadde blitt behandlet på en helt korrekt måte, men vi så at en høy prosentandel to til tre år seinere ikke følte seg friske, sier Eikeland til Dagbladet.

Utmattet, ukonsentrert og med dårlig hukommelse Interessant nok var det ikke mange som klaget på smerter i kroppen, slik studier i USA har vist. Men livskvaliteten oppga deltakerne at var svekket.

- De følte seg utmattet og sleit med konsentrasjonen og hukommelsen og opplevde en svekket fysisk og til dels mental livskvalitet, forklarer hun.

Studien har altså ikke sett på den store gruppen som hevder de har borreliose, men som ikke får denne diagnosen av norske leger. Dagbladet har hørt et titall historier fra denne gruppen som er svært like det Eikelands studie viser.

- Konklusjonen vi kan trekke ut av dette er at til tross for behandlingen, er det flere som opplever at de har dårligere livskvalitet flere år seinere, sier hun.