PROTESTERTE MOT DRAP: I fjor protesterte titusenvis av kvinner i Tyrkiske gater, mot den forsøkte voldtekten og drapet på 20-årige Özgecan i Mersin i Sør-Tyrkia. Foto: AFP /ADEM ALTAN / NTB SCANPIX
PROTESTERTE MOT DRAP: I fjor protesterte titusenvis av kvinner i Tyrkiske gater, mot den forsøkte voldtekten og drapet på 20-årige Özgecan i Mersin i Sør-Tyrkia. Foto: AFP /ADEM ALTAN / NTB SCANPIXVis mer

- Flere tusen tyrkiske voldtektsmenn slipper fengsel ved å gifte seg med ofrene

Jenter helt ned i femårsalderen skal ha blitt tvunget inn i ekteskap med menn som har forgrepet seg på dem. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere tusen voldtektsmenn og overgripere i Tyrkia unngår fengselsstraff ved å gifte seg med ofrene sine, ifølge den tyrkiske avisa Milliyet.

Det er lederen av ankeutvalget ved Tyrkias høyesterett, Mustafa Demirdag, som varsler om det han mener er en uakseptabel praksis.

Han forklarer at myndighetene har registrert rundt 3 000 slike ekteskap. Enkelte av ekteskapene skal ha blitt inngått mellom voksne menn og jenter helt ned i femårsalderen. I 2013 fantes det 181 000 barnebruder (jenter under 17 år) i Tyrkia.

Slapp straff

I et av tilfellene skal en jente ha blitt kidnappet og voldtatt av tre personer. Men da en av mennene giftet seg med offeret, ble dommene mot alle tre opphevet, skriver avisa.

- Det er ondt å tvinge noen til å gifte seg med en person hun ikke ønsker å gifte seg med. For så å tvinge henne til å leve resten av livet med ham, sier Demirdag ifølge avisa.

Uttalelsene kom under en høring i en parlamentarisk kommisjon, som skal etterforske og forebygge seksualforbrytelser i landet.

Tyrkia ser ikke ut til å klare å stoppe den stadige økende volden mot kvinner i landet. Aldri før har flere tyrkiske kvinner flyktet fra sine voldelige menn (Dagbladet Pluss) etter slag og voldtekter i hjemmet, ifølge statistikk fra 2015.

Nyhetsbyrået Reuters har tidligere meldt at 300 kvinner ble drept i Tyrkia i 2015. Flesteparten av dem ble drept av deres menn, kjærester, eller andre familiemedlemmer, ifølge nyhetsbyrået, som siterte lokale medier.

Drept da hun motsatte seg voldtekt

Situasjonen for kvinner i landet havnet for alvor i medienes søkelys i fjor, da 20 år gamle Özgecan Aslan ble drept da hun motsatte seg voldtekt, så brent og dumpet i en elv.

DREPT: 20 år gamle Ozgecan Aslan ble drept da hun motsatte seg voldtekt i 2015. Drapet på den unge kvinnen førte til voldsomme protester i hele Tyrkia. Foto: Burhan Ozbilici/AP
DREPT: 20 år gamle Ozgecan Aslan ble drept da hun motsatte seg voldtekt i 2015. Drapet på den unge kvinnen førte til voldsomme protester i hele Tyrkia. Foto: Burhan Ozbilici/AP Vis mer

I desember ble tre menn dømt til livstid i fengsel for drapet. De tre var en 26 år gammel mann, hans far og en venn av de to.

Aslan var på vei hjem i den tyrkiske provinsen Mersin, da 26-åringen forsøkte å voldta henne. Det er antatt at hun forsøkte å holde angriperen på avstand med pepperspray, men mannen svarte med å knivstikke henne og slå henne i hjel med en metallstang.

Mannen skal så ha kontaktet sin far og en venn, som hjalp til med å kvitte seg med liket.

Liket av 20 år gamle Aslan ble funnet i et elveleie noen dager senere, i februar i fjor. Hun har i ettertid blitt et symbol på volden mot kvinner i landet.

Tyrkias blødende sår

I ukene etter protesterte titusenvis av kvinner i hele Tyrkia mot det brutale drapet på Aslan, og den mannlige overmakten i landet. Demonstrantene krevde at landets president, Recep Erdogan, skulle beskrive vold mot kvinner i Tyrkia som nasjonens «blødende sår».

En tredel av alle ekteskap i Tyrkia inngås med mindreårige jenter, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan News Agency.

- Det er 181 036 barnebruder i dette landet, men det faktiske antallet kan være mye hørere fordi ekteskapene ikke offisielt blir registrert hos myndighetene, sa advokat og kvinnerettighetsforkjemper, Nuriye Kadan, i desember.

En Human Rights Watch-rapport fra 2011, dokumenterte «brutal og langvarig vold mot kvinner og jenter i Tyrkia, som i enkelte tilfeller varte i flere tiår».

Tyrkiske myndigheter har anerkjent at vold mot kvinner er et alvorlig problem i landet. Men aktivister kritiserer myndighetene for å ikke gjøre nok for å stoppe volden, ifølge Daily Mail.

REAGERER: Hver dag står 39 000 jenter barnebrud, ifølge Plan Norge. Organisasjonen Kafa arrangerte i fjor en fotografering av en voksen mann og en brud, ei jente på 12 år, for å rette fokus mot dette i Midtøsten. Det skapte reaksjoner. Video: Kafa Vis mer