Flere tusen tyskere evakuert fra flom

Situasjonen i de flomrammede områdene nordøst i Tyskland blir stadig mer alvorlig.

FLOM: Foreløpig har den tyske forbundsregjeringen lovet 100 millioner euro i katastrofehjelp til de flomrammede områdene.

70 000 brannfolk og over 11 300 soldater i tillegg til tusenvis av frivillige forsøker nå å få demmet opp vannmassene, som hittil har kostet sju mennesker livet i Tyskland.  Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / Scanpix
FLOM: Foreløpig har den tyske forbundsregjeringen lovet 100 millioner euro i katastrofehjelp til de flomrammede områdene. 70 000 brannfolk og over 11 300 soldater i tillegg til tusenvis av frivillige forsøker nå å få demmet opp vannmassene, som hittil har kostet sju mennesker livet i Tyskland. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Særlig i delstaten Sachsen-Anhalt skaper den rekordhøye vannstanden i elven Elben og flere sideelver problemer der de store vannmassene siger nordover.

Lørdag ettermiddag fikk alle de om lag 8000 innbyggerne i byen Aken, 60 kilometer sørøst for Magdeburg, én time på seg til å forlate sine hjem, skriver avisen Mitteldeutsche Zeitung på sin nettavis.

Også flere andre steder langs Elben har folk fått beskjed om å evakuere. Blant annet i småbyen Klein-Rosenburg, der 3.000 mennesker oppfordres til å ta seg fram til høyereliggende steder i området.

Beredskapsmyndighetene frykter nemlig at en 150 meter lang strekning av diker kan briste i nærheten av småbyen, der sideelven Saale renner ut i Elben.

Katastrofeturisme Lenger nord, i delstatshovedstaden Magdeburg, var vannstanden i Elben lørdag oppe i rekordhøye 7,30 meter. Vanligvis er Elben bare 2 meter dyp på dette stedet.

Vannstanden er nå en halv meter høyere enn under flomkatastrofen i 2002, da den forrige rekorden ble slått.

Samtidig som folk bes om å evakuere, oppfordres også frivillige om å hjelpe til med å lempe sandsekker for å forsøke å sikre dikene langs Elben.

Men mange blir bare stående og se på elven i stedet for å hjelpe til, og det skaper problemer, sier lederen av den tyske brannvernforeningen, Hans-Peter Kröger.

- Katastrofeturisme er et alvorlig problem. Nysgjerrige blokkerer veiene med bilene side, står i veien for redningsmannskapene, svekker sikkerheten til dikene og setter dermed også seg selv i fare, sier Kröger, som nå truer med å tvinge folk til å hjelpe til.

Ber om hjelp Imens ber Sachsen-Anhalts delstatsminister Reiner Haseloff om hjelp fra resten av Tysklands delstater.

- Dette er en nasjonal oppgave der de 16 delstatene og forbundsstaten bør stå sammen, sier han.

Foreløpig har den tyske forbundsregjeringen lovet 100 millioner euro i katastrofehjelp til de flomrammede områdene.

70 000 brannfolk og over 11 300 soldater i tillegg til tusenvis av frivillige forsøker nå å få demmet opp vannmassene, som hittil har kostet sju mennesker livet i Tyskland.

(NTB)