Flere tusen uten nødnummer

Flere tusen brukere av teksttelefon her i landet har ingen nødnummer å ringe til brannvesen, lege eller politi. Under en øvelse i Tromsø tok det 17 minutter å varsle brannvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 17 minutter før man får kontakt med brannvesenet er uholdbart, sier brannsjef i Tromsø, Reidar Tønnesen. Hadde dette vært en brann med normal varmeutvikling, ville huset vært totalskadd før brannvesenet kom fram, sier Tønnesen.

Lang tid

Øvelsen ble gjennomført for over to år siden. Fortsatt finnes det ikke et nødnummer å ringe for landets mange tusen teksttelefonbrukere. Statens helsetilsyn fikk ansvar for saken i 1994. I fjor, tre år senere, ble saksbehandlingen overført til Samferdselsdepartementet, som nå utreder de tekniske problemene. Norges Døveforbund mener fire års behandlingstid er alt for lenge og at saken er blitt en kasteball i byråkratiet.

- Det er jeg ikke enig i, sier førstekonsulent Lotte Hernæs i Statens Helsetilsyn. Hun mener det tar tid når en sak skal ut på høring. Flere departementer, og tre nødetater, er innvolvert og alle skal uttale seg.

- Landets døve og tunghørte har ikke den samme tryggheten som hørende har, sier forbundskonsulent i Norges Døveforbund Sissel Gjøen. Det er finnes 4 000 døve og omlag 400 000 tunghørte i Norge. Gjøen måtte selv ringe et nødnummer for noen år tilbake da det begynte å brenne i en mikrobølgeovn.

Løp ut

- Bare tanken på å ringe en teksttelefonsentral var et mareritt. I stedet løp jeg ut av leiligheten og varslet naboer som ringte 110. Den gang gikk det greit, men hva om døve rammes av hjerteattakk eller kommer først til et ulykkessted langt fra en teksttelefon, spør Gjøen.