Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere tusen uten strøm etter værkaos

Uværet fører til en rekke problemer søndag.

UVÆR: Uværet vil fortsette å herje Norge søndag. Meteorologene varsler intense regnbyger på Vestlandet og i Trøndelag, og kraftig vind i store deler av Sør-Norge. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV FOTO: Statens Vegvesen, NVE, privat og arkiv. Vis mer

AKKURAT NÅ: Over 3200 kunder er uten strøm i Agder, opplyser Agder energi på sine nettsider.

Vestlandet venter opp mot 100 millimeter nedbør denne helga. En lang rekke veier er stengt på grunn av ras, og fjelloverganger er stengt på grunn av snø.

Vegtrafikksentralen melder om mye vann i flere veibaner.

- Skal du ut å kjøre i dag, kan det være lurt å ta en ekstra kikk på værmeldinga, og følge med på trafikkmeldinger på 175.no, oppfordrer trafikkoperatør Tore Tysse i en pressemelding.

Like før klokka 11 søndag opplyste Meteorologisk institutt at stormen var nådd sitt kraftigste over Sør-Norge.

Ifølge NTB var 600 strømkunder i Grimstad, Birkenes, Åmli og Arendal uten strøm som følge av uværet - et tall som har blitt betraktelig høyere utover dagen. Den kraftige vinden fører til at trær faller over strømlinjene.

STENGTE VEIER: Det er mange stengte veier grunnet uvær på Vestlandet. Foto: Statens Vegvesen
STENGTE VEIER: Det er mange stengte veier grunnet uvær på Vestlandet. Foto: Statens Vegvesen Vis mer

Kraftige vindkast

NVE har satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast en rekke steder i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Været førte ikke til alvorlige hendelser natt til søndag, men flere veier er stengt eller har redusert framkommelighet. Stormen på Vestlandet har også ført til kraftig vind andre steder.

Søndag ettermiddag var vinden så kraftig ved Bømlebroa i Hordaland at taket på en lastebil ble revet av. Det traff en annen bil, men ingen i kjøretøyet ble skadd som følge av hendelsen.

Taket, sammen med noe last fra lastebilen, ble liggende igjen i kjørebanen før det ble ryddet vekk av en bilberger.

Vegtrafikksentralen har også oppfordret bilister til å kjøre forsiktig ved Svinesund på grunn av den kraftige vinden.

Har du video eller bilder fra uværet? Tips oss på 2400@db.no på tlf. 2400 0000.

Hurtigruten-skip værfast

Det pågående uværet har også skapt utfordringer for hurtigruteskipet MS «Finnmarken». Ifølge Adresseavisen blir skipet liggende i Trondheim fram til tirsdag grunnet det dårlige været langs Vestlandet.

Skipet skulle opprinnelig dratt sørover fra Trondheim lørdag formiddag, men turen til Bergen og tilbake er blitt kansellert.

- Gjestene som skulle ha kommet om bord i Bergen blir fløyet til Trondheim, og vi skal sørge for at de ikke blir sittende med hendene i fanget. Vi skal vise dem litt mer av Midt-Norge enn vi pleier å gjøre, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til Adresseavisen.

Landgang forsvant

I Arendal har blant annet en landgang på ei brygge forsvunnet i vannet. En mann sto på brygga da landgangen tok veien, melder politiet rundt 13.15 søndag ettermiddag.

- Brannvesenet fikk hjulpet ham opp. Alt går fint. Vi tror det er vind eller drag i sjøen som kan være årsaken til at dette har skjedd, sier operasjonsleder Eivind Formo i Agder politidistrikt til Dagbladet.

Han sier politiet ikke er neddynget av værrelaterte hendelser, og at det per nå dreier seg om meldinger om enkelte veltede trær.

- Det er relativt rolig, men vi ber spesielt de som skal på sjøen og som har båt om å være varsomme, sier operasjonslederen.

SNØKAOS: Sognefjellet ble stengt 07.39 søndag morgen på grunn av uvær. Dette bildet er fra klokka 09.18 søndag. Foto: Statens Vegvesen
SNØKAOS: Sognefjellet ble stengt 07.39 søndag morgen på grunn av uvær. Dette bildet er fra klokka 09.18 søndag. Foto: Statens Vegvesen Vis mer

Snø og ras

Fylkesvei 55 over Sognefjellet ble søndag morgen stengt på grunn av uvær og snø, opplyser Vegtrafikksentralen. På flere andre fjelloverganger må man være forberedt på snø, sludd og kraftige byger.

Fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde i Sogn og Fjordane ble stengt lørdag på grunn av fare for ras. Strekningen er fortsatt stengt, og det gjøres en ny vurdering søndag klokka 17.

(Se oversikten over stengte veier lenger ned i saken.)

Fylkesvei 550 mellom Jondal og Utne er stengt fordi et jordras sperrer veien, og ferjestrekningen Leirvåg-Sløvåg er innstilt på grunn av dårlige værforhold.

Et tre og en veilysmast sperret E39 på strekningen mellom Mandal og Flekkefjord i Vest-Agder søndag morgen. Veien ble åpnet igjen for fri ferdsel like før klokka 9.

Søndag er det sendt ut varsel om flomfare på oransje nivå i Hordaland og deler av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det er også jord- og flomskredfare på oransje nivå for midtre og indre deler av Vestlandet og Nordvestlandet, skriver Varsom.no.

Kommer nedbør

NVE opplyser at det har kommet 60-100 millimeter regn de siste 24 timene flere steder i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Ifølge Meteorologisk institutt ventes det fra søndag til mandag morgen mellom 50-80 millimeter nedbør på Vestlandet.

Lokalt vil det komme opp mot 100 mm i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, og opp mot 60 mm i Trøndelag.

- Det har i løpet av natta vært flomvannføring på gult og oransje nivå i flere vassdrag i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland, sier Anne Fleig, vakthavende flomvarsler i NVE.

- Det har gått flere skredhendelser som har stengt veier, men heldigvis har det ikke så langt vært noen store skred som har medført alvorlige hendelser, sier Solveig Kosberg, vakthavende jordskredvakt i NVE.

Rammet

Det er dessuten sendt ut oransje farevarsel om svært kraftige vinkast for Telemark og Agder.

Disse veiene er rammet søndag morgen:

Møre og Romsdal:- Fv 63 Trollstigen. Stengt fra kl. 07 søndag. Ventet å åpnes mandag

Sogn og Fjordane:

Fv. 8 Åkre, på strekningen Oppedal – Hest: Stengd på grunn av fare for ras. Omkøyring via fv. 92, Stordalen. Ny vurdering kl. 14.00. Fv. 50 Hol – Aurland: stengt på grunn av steinras. Fv. 55 Sognefjellet: Stengd på grunn av uvær.

Fv. 57 ferjestrekninga Leirvåg-Sløvåg: Ferjesambandet innstilt på grunn av dårlig vær. Fv. 92 Arnafjord – Vikøyri: Stengt på grunn av rasfare. Blir ikke åpnet i dag. Fv. 331 Urnes – Skjolden: Stengt på grunn av rasfare. Ny vurdering kl. 18.00.

Fv. 451 Kjøsnes – Vassenden: Stengt på grunn av flom. Fv. 606 ferjestrekninga Losna-Krakhella: Ferjesambandet er innstilt. Fv. 609 Heilevang, på strekninga Askvoll – Førde: Stengt på grunn av fare for ras. Ny vurdering kl. 17.00.

Fv. 616: Endal, på strekningen Smørhamn – Isane: Stengt på grunn av jordras. Ny vurdering kl. 18.00. Fv. 691 Gjengedal: Vegen er stengd. Ny vurdering kl. 17.00

KAN VÆRE FARLIG: På Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter regn, og det er satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helga. Vis mer

Rogaland:

- E39 Mortavika – Arsvågen. Fergesambåndet vil gå Hanasand-Arsvågen

Hordaland:

Fv. 314 Bergsdalen ved Storfossdammen er fremdeles stengt. Det er betydelige mengder med masser som har kommet ned, og det er forventet at veien blir stengt i noen dager.

Fv. 541 ferjestrekninga Buavåg-Langevåg, på strekningen Nyheim – Ekornsætre: Innstilt på grunn av uvær.

Få helt oppdaterte trafikkmeldinger på Statens vegvesens sider her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling