Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere tusen voldtektsmenn går fri

Krever handling.

VOLDSRAPPORT: Forskerne Siri Thoresen og Ole Kristian Hjemdal har overrakt rapporten til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.
Undersøkelsen er gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VOLDSRAPPORT: Forskerne Siri Thoresen og Ole Kristian Hjemdal har overrakt rapporten til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Undersøkelsen er gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Forskerne Siri Thoresen og Ole Kristian Hjemdal ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har i dag publisert en omfattende studie som blant annet viser at hele 9,4 prosent av norske kvinner er blitt utsatt for voldtekt. De færreste anmelder overgrepene til politiet.

Rapporten «Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv» er lagt fram for justisminister Anders Anundsen, helseminister Bent Høie og barne- likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne.

Voldtekt Undersøkelsen viser at forekomsten av voldtekt noen gang i løpet av livet var 9,4 prosent hos kvinner og 1,1 prosent hos menn. Nesten en tredel av ofrene hadde aldri fortalt om voldtekten til andre.

- Denne undersøkelsen og andre undersøkelser vi kjenner til betyr at det må gå flere tusen voldtektsmenn løs i Norge. De blir verken anmeldt eller straffeforfulgt. Dette er ingen overraskelse for oss. Det forundrer oss ikke på noen måte. Vi får mange henvendelser fra mennesker som er blitt voldtatt og som aldri anmelder forholdet til politiet. Dette har vi visst om i mange år. Vi er mest skuffet over at politikerne ikke har gjort mer med det, sier leder Margit Lømo i Landsforeningen for voldsofre.

Hun viser til en offentlig utredning (NOU) fra 2008 med tittelen «Fra ord til handling». Da uttalte Knut Storberget som da var justisminister at regjeringen hadde fått nok med utredninger. Det var behov for handling. Et forslag var at voldtektsofre skulle få gratis psykologhjelp i ett år.

- Vi har ikke sett noen hjelp. Dette er fremdeles et skambelagt og tabubelagt tema. Mye skyld blir lagt på kvinnen. Jeg får si som Martin Luther King jr. Han sa at tragediene i verden er ikke ondskapen fra de brutale menneskene, men stillheten fra de gode, sier Margit Lømo.

Andre tall fra undersøkelsen:

• Halvparten (49 prosent) av kvinnene som rapporterte voldtekt hadde opplevd voldtekt før fylte 18 år.

• Det var ingen indikasjoner på at voldtekt mot unge kvinner har gått ned over tid. Like mange yngre som eldre kvinner rapporterte voldtekt før fylte 18 år.

• Av de kvinnene som opplevde voldtekt var mange (44 prosent) redd for å bli alvorlig skadet eller drept, og mange fikk fysiske skader (29 prosent).

• Få kvinner utsatt for voldtekt var til medisinsk undersøkelse eller behandling den første tiden etterpå (11 prosent). Nesten en tredjedel (29 prosent) hadde aldri fortalt om voldtekten til noen andre.

Sex før fylte 13 år Undersøkelsen inneholdt spørsmål om seksuell kontakt før fylte 13 år med en minst fem år eldre person. Forskerne kaller det seksuell omgang når den seksuelle kontakten innebar forsøkt eller gjennomført inntrengning i skjeden, oralsex eller analsex.

• Blant de som svarte hadde 10,2 prosent kvinner og 3,5 prosent menn opplevd seksuell kontakt før fylte 13 år

• 4 prosent kvinner og 1,5 prosent menn hadde opplevd seksuell omgang før fylte 13 år.

FORSKER Forsker Siri Thoresen har presentert den alvorlige voldsrapporten i dag..
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSKER Forsker Siri Thoresen har presentert den alvorlige voldsrapporten i dag.. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

• Median alder for seksuell omgang før 13 år var 8 år.

• En av fire hadde aldri fortalt det til noen.

Undersøkelsen viser at seksuelle overgrep mot kvinner ble utført nesten utelukkende av menn. Også overgrep mot menn ble stort sett utført av menn. De aller fleste kjente overgriperen. Både voldtekt og seksuell omgang før 13 år skjedde i mange forskjellige relasjoner.

De største gruppene av overgripere når det gjaldt voldtekt var venner, bekjente, nabo, kollega og kjæreste/partner eller tidligere kjæreste/partner.

For seksuell omgang før 13 år var de viktigste gruppene av overgripere naboer, andre kjente voksne, familie og slekt annet enn foresatte.

Landsomfattende Undersøkelsen er en landsomfattende intervjuundersøkelse av norske menns og kvinners opplevelse av trygghet, vold, trakassering, trusler og andre alvorlige hendelser. Undersøkelsen kartlegger også hvordan dette har sammenheng med livskvalitet og helse.

- Vi vet i dag en del om volds- og overgrepsutsatte som har benyttet helsetjenester, politi, rettsapparat, barnevern eller andre tjenester. Denne undersøkelsen tyder på at dette likevel utgjør en mindre gruppe av de utsatte. Intervjuundersøkelser kan belyse spesielle grupper av utsatte som det kan være særlig interesse for. Dette gjelder for eksempel personer som har vært utsatte for mange ulike typer vold og overgrep, menn utsatt for partnervold, personer som aldri tidligere har fortalt om vold- eller overgrepshendelsene, skriver forskerne i rapporten.

Tverrsnittundersøkelse Denne studien er en tverrsnittsundersøkelse av norske menn og kvinner i alderen 18 til 75 år. Deltakere ble intervjuet på telefon, og datainnsamlingen foregikk i andre kvartal 2013. I alt 2435 kvinner og 2092 menn har deltatt. Totalt deltok 42,9 prosent av dem de fikk tak i på telefon. Svarprosenten var 45,0 prosent for kvinner og 40,8 prosent for menn.

Telefonintervjuet inneholder konkrete og detaljerte spørsmål om vold og overgrep i barndommen, vold og overgrep i voksen alder, samt psykisk helse og sosiodemografiske forhold.

KREVER HANDLING: Leder Margit Lømo i Landsforeningen for Voldsofre krever handling fra regjeringen.
KREVER HANDLING: Leder Margit Lømo i Landsforeningen for Voldsofre krever handling fra regjeringen. Vis mer
Hele Norges coronakart