Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere tykke enn underernærte i verden

Flere kvinner er overvektige enn underernærte, også i fattige land, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32 prosent av kvinner i verdens urbane strøk er overvektige, mens 9 prosent på landsbygda er underernærte, viser en undersøkelse fra University of North Carolina. 150.000 kvinner i alderen 20 til 49 år fra 36 land er blitt målt ut fra sin kroppsmasseindeks (BMI).

I Kenya er for eksempel 28 prosent av kvinnene i byene overvektige, mens det tilsvarende tallet på landsbygda er 15.

Rundt 3300 kenyanske kvinner deltok i undersøkelsen, som også viste at sju prosent av de undersøkte kvinnene i byene er underernærte, mot 12 prosent på landsbygda.

I dag er det mindre kroppsarbeid, også blant kvinner i primærnæringene i fattige land. Redusert fysisk aktivitet kan være en av forklaringene på hvorfor utviklingen er slik, sier ernæringsfysiolog Maria Thommessen til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

I en del afrikanske land er det å være overvektig et signal om at du er velfødd. Idealet om at kvinner skal være slanke er ikke like sterkt som i vesten. I byene er også tilgjengeligheten på billige fett- og sukkerholdige matvarer svært god, sier hun.

I halvparten av landene som er undersøkt, er 20 prosent av kvinnene på landsbygda overvektige.

USA kom desidert dårligst ut av de undersøkte landene. Der er 60 prosent av kvinnene overvektige og 33 prosent svært overvektige.

I Norge er tre av fire menn og én av to kvinner overvektige i 40-45 årsalderen. De siste 15 årene har norske menn gått opp 5 kilo og kvinner 5,8 kilo, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

(ANB)

Hele Norges coronakart