Flere umotiverte drap

Kripos-sjef Arne Huuse er bekymret over drapsutviklingen i Norge de siste ti åra. En ny Kripos-rapport avdekker at det begås flere umotiverte drap, gjerningsmennene blir yngre og flere og flere drap begås i rus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er vitne til mer grov vold i samfunnet, sier Kripos-sjef Arne Huuse til Dagbladet.

Kripos har analysert 355 drapssaker i Norge fra 1993 til 2002. En omfattende rapport, som skal legge grunnlaget for politiets videre etterforskningsstrategi, viser en klar økning i antall tilfeldige drap.

- Flere saker framstår med ukjent gjerningsmann enn tidligere. I tillegg er det oftere mangel på relasjon mellom gjerningsmann og offer, noe som var karakteristisk tidligere, slik at det har blitt vanskeligere å finne gjerningsmannen, sier Huuse.

Ukjent motiv

I fjor ble det begått 42 drap i Norge. 1 av 3 drap ble begått av venner eller bekjente av avdøde. Men det ble begått nesten like mange drap hvor drapsmannen ikke kjente offeret. 20 prosent av drapene ble begått av ektefelle, tidligere ektefelle, samboer eller tidligere samboer. Dette er også en prosentvis nedgang fra året før.

- Det som er nytt, er at folk begår så grove forbrytelser mot folk de ikke kjenner. Mens drapene som regel var relatert til offeret, synes det nå å være mer handlingen i seg selv, eller situasjonen, som er drivkraften bak drapene, sier Huuse.

Rapporten viser også en klar økning i antall drap med ukjent motiv. De fire siste åra har mellom 30 og 40 prosent av drapene ikke kjent motiv.

- Det er oftere slik at en aggressiv, gjerne påvirket person, lar aggresjonen gå utover et tilfeldig offer. Vi er vitne til mer grov vold, og drap er endestasjonen for den groveste volden, sier Huuse.

Ifølge Kripos-sjefen er drapssakene mer komplekse enn før:

- For fem-seks år siden var det langt mellom sakene vi ikke løste relativt raskt. I dag har vi flere vanskelige saker som det tar lang tid å løse. Det kan skyldes at det er flere lukkede miljøer, at folk ikke er så samarbeidsvillige som vi har vært vant til, og at samfunnet er blitt mer uoversiktlig.

Stadig flere drap begås av unge mellom 15 og 20 år. Bare i 1995 og 1998 har like mange ungdommer begått drap i Norge som i 2002.

- Vi har likevel en høy snittalder på gjerningsmennene i Norge sammenliknet med drapsmenn i andre land, sier Huuse. Han sier rus er med på å forklare at flere unge dreper:

- Drapshandlingen skjer oftere under påvirkning av rus. Rus gjør at de motforestillingene man normalt har mot å utøve grov vold forsvinner, sier Huuse til Dagbladet.

Flest knivdrap

Rapporten viser også at det i fjor ble begått flere drap på offentlig sted enn noen gang.

Videre ble nesten ett av tre drap i fjor begått med kniv. Med unntak av 1999 har flere blitt drept med kniv enn med skytevåpen siden 1995.

- Mens tendensen i andre land er at drap med skytevåpen øker, er denne økningen beskjeden i Norge. Samtidig er det bekymringsfullt at så mange blir drept med kniv og skremmende at så mange unge mennesker har med seg kniv når de går på byen en fredagskveld, sier Huuse.

DYSTRE TALL: Kripos-sjef Arne Huuse.
UKJENT GJERNINGSMANN: Egil Tostrup Bråten (23) ble stukket ned og drept utenfor sitt hjem i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo natt til mandag 18. november i fjor. Drapet er uløst.<!--FOTO--><!--/FOTO--> Foto: Rune Myhre/Privat
KJENTE IKKE DRAPSMANN: Kristoffer Inderberg Bastiansen (19) ble drept 20. januar i fjor utenfor utestedet Catwalk i Oslo. Han kjente ikke 20-åringen som er dømt for drapet.