Flere unge skader seg selv

Pasienter som systematisk risper, skjærer og brenner seg, blir stadig yngre og flere. Telemark sentralsjukehus behandler pasienter helt ned i 12-årsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvskading

  • Én til to av 100 personer vil skade seg selv i løpet av livet, viser en amerikansk undersøkelse.
  • Det finnes ingen systematisk oppfølging av selvskadende pasienter i Norge.
  • Selvskading blir registrert som selvmordsforsøk, selv om den repeterende selvskaderen ikke ønsker å dø.

- Jeg tror at kroppsfikseringen i samfunnet er årsaken til at vi har vesentlig yngre og flere selvskadende pasienter nå enn før. De lindrer den indre smerten ved å påføre seg ytre smerte, sier klinikksjef Egil Waldenstrøm ved Telemark sentralsjukehus (TSS).

Psykiatriske institusjoner opplever en markant økning i antall selvskadende pasienter. Ved Vest-Agder sentralsykehus tilhører flertallet av pasientene denne kategorien, skriver Dagens Medisin.

Mest kvinner

Etter urovekkende høy pågang av selvskadende pasienter de siste to- tre årene, vil TSS ta i bruk nye behandlingsmetoder for å bedre prognosene.

De fleste pasientene er pur unge kvinner opp til midten av tjueårene.

I skoletida

- Først og fremst må de lære å ta kontroll over situasjonen. Vi vil kartlegge og skaffe oss mer kunnskap om denne pasientgruppa, sier Waldenstrøm til Dagbladet.

Han kjenner til tilfeller hvor ungdomsskoleelever skader seg selv i skoletida, og poengterer at det er viktig å fange opp signalene på et tidlig stadium.

Den nye behandlingen går ut på å opprette en skriftlig kontrakt med pasientene, som blir hjulpet til å bearbeide de underliggende problemene.

Ytterst fortvilte

Spesialpsykolog Per Johan Isdahl ved Senter for barne- og ungdomspsykiatri i Oslo påpeker at de som skader seg selv er ytterst fortvilte mennesker.

- Hvorvidt pasienten kan hjelpes, avhenger i stor grad av helsepersonellets innstilling. De må vise omsorg i stedet for å ha en straffende holdning, sier Isdahl.

Han mener selvskading vil fortsette å øke framover. Han legger til grunn at kroppen ikke lenger er en arbeidskropp, men snarere noe man viser fram.

Spiseforstyrrelser er en måte å mestre problemer på, selvskading en annen, eksemplifiserer Isdahl.