Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere unge skader seg selv

Pasienter som systematisk risper, skjærer og brenner seg, blir stadig yngre og flere. Telemark sentralsjukehus behandler pasienter helt ned i 12-årsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvskading

  • Én til to av 100 personer vil skade seg selv i løpet av livet, viser en amerikansk undersøkelse.
  • Det finnes ingen systematisk oppfølging av selvskadende pasienter i Norge.
  • Selvskading blir registrert som selvmordsforsøk, selv om den repeterende selvskaderen ikke ønsker å dø.

- Jeg tror at kroppsfikseringen i samfunnet er årsaken til at vi har vesentlig yngre og flere selvskadende pasienter nå enn før. De lindrer den indre smerten ved å påføre seg ytre smerte, sier klinikksjef Egil Waldenstrøm ved Telemark sentralsjukehus (TSS).

Psykiatriske institusjoner opplever en markant økning i antall selvskadende pasienter. Ved Vest-Agder sentralsykehus tilhører flertallet av pasientene denne kategorien, skriver Dagens Medisin.

Mest kvinner

Etter urovekkende høy pågang av selvskadende pasienter de siste to- tre årene, vil TSS ta i bruk nye behandlingsmetoder for å bedre prognosene.

De fleste pasientene er pur unge kvinner opp til midten av tjueårene.

I skoletida

- Først og fremst må de lære å ta kontroll over situasjonen. Vi vil kartlegge og skaffe oss mer kunnskap om denne pasientgruppa, sier Waldenstrøm til Dagbladet.

Han kjenner til tilfeller hvor ungdomsskoleelever skader seg selv i skoletida, og poengterer at det er viktig å fange opp signalene på et tidlig stadium.

Den nye behandlingen går ut på å opprette en skriftlig kontrakt med pasientene, som blir hjulpet til å bearbeide de underliggende problemene.

Ytterst fortvilte

Spesialpsykolog Per Johan Isdahl ved Senter for barne- og ungdomspsykiatri i Oslo påpeker at de som skader seg selv er ytterst fortvilte mennesker.

- Hvorvidt pasienten kan hjelpes, avhenger i stor grad av helsepersonellets innstilling. De må vise omsorg i stedet for å ha en straffende holdning, sier Isdahl.

Han mener selvskading vil fortsette å øke framover. Han legger til grunn at kroppen ikke lenger er en arbeidskropp, men snarere noe man viser fram.

Spiseforstyrrelser er en måte å mestre problemer på, selvskading en annen, eksemplifiserer Isdahl.