Corona

Flere utbrudd: - Svært alvorlig

Flere steder i landet opplever kraftig smittevekst. Flere kommuner strammer inn - og Nakstad har tro på at de fleste vil få kontroll på utbruddene.

NYE REGLER: Fredag 21. mai la Erna Solberg fram nye lettelser. Fra 27. mai gjelder følgende nasjonale regler i Norge. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag morgen våknet Norge til smittehopp i Ålesund, innstramminger i Hamarregionen og Larvik og krisetall i Trondheim.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skriver i en e-post til Dagbladet at det tilsynelatende har vært mye kontakt mellom mennesker forrige helg og 17. mai i de kommunene som nå opplever lokale smitteutbrudd.

- Det er en ganske kraftig smittevekst mange steder, men kommunene er flinke til å teste og smittespore. Derfor tror jeg de fleste vil få kontroll på utbruddene i løpet av et par uker, skriver Nakstad.

I de mest befolkningsrike kommunene er det mer krevende dersom man ikke raskt klarer å kartlegge smitteveiene, forklarer Nakstad.

- Både Kristiansand, Trondheim, Larvik, Hamar og Hammerfest har ganske kraftig stigning de siste dagene.

Mange i aldersgruppene under 65 år er fremdeles ikke vaksinert i Norge. Derfor er det viktig å begrense smitteveksten, og unngå et høyt antall innleggelser de siste ukene inn mot sommeren, ifølge den assisterende helsedirektøren.

- Når vi kommer til juli vil nok så mange være vaksinert at smitten sprer seg i veldig liten grad selv om samfunnet gjenåpnes.

- Beholde restriksjoner

- Hvor bekymringsverdig er dette, med tanke på at vi går til trinn to av regjeringens gjenåpningsplan om fem dager?

- Det vil være en utfordrende situasjon i noen uker for de kommunene som står midt oppe i smitteutbrudd. Flere av dem vil antagelig beholde restriksjoner som er nødvendige i sin kommune, uavhengig av gjenåpningen nasjonalt, svarer Nakstad.

- Vil overgangen til trinn to føre til økt behov for regionale og lokale tiltak i utbruddsrammende områder framover?

- Det har hele tiden vært meningen at den nasjonale gjenåpningen er retningsgivende kun for kommuner med lite smitte, mens kommuner med høye smittetall må basere seg på lokale tiltak i tillegg. Det vil nok være nødvendig helt til vi har kommet til den siste fasen, da de fleste voksne er tilbudt vaksine.

Det siste døgnet er det registrert 714 smittetilfeller i Norge. Det er 289 flere enn samme dag i forrige uk, og det høyeste antallet nye smittede på et enkelt døgn siden 12. april, ifølge NTB.

Smittetrenden nasjonalt er imidlertid flat, med et estimert R-tall på 1,0 per FHIs siste ukerapport.

- Svært alvorlig

Lørdag morgen er det registrert 19 nye smittetilfeller i Larvik kommune, etter 30 smittetilfeller fredag. Det opplyser kommunalsjef Guro Winsvold for helse og mestring i Larvik kommune til Dagbladet.

I midten av mai ble flere tilfeller i en klynge på 60 smittede knyttet til én utenlandsreisende i kommunen. Vedkommende testet positivt først på dag nummer elleve, etter å ha gjennomført karantene på forskriftsmessig vis.

De nye smittetilfellene kan ikke imidlertid ikke knyttes til dette.

- Det er andre faktorer. Nå er det såpass mye spredning i Larvik, så vi kan ikke lenger se tilbake til den ene hendelsen. Det er generelt høyt smittetrykk i Larvik nå, sier Winsvold til Dagbladet.

Smittetrykket i Larvik spores til flere hendelser og miljøer.

- Vi har blant annet flere russ som er positive. Det er mange som er berørt i Larvik nå. Det er fremdeles svært alvorlig. Vi har heldigvis kjente smittekilder, så vi har god oversikt over de smittekildene som er. Det er vi glade for. Men situasjonen er alvorlig.

ÅPNER OPP: - Oslo har klart å slå smitten ned igjen og igjen, sa Raymond Johansen da han møtte pressen og la fram nye lettelser for hovedstaden fredag 21. mai 2021. Video: Oslo kommune Vis mer

- Fullt trøkk

Larvik-russen har innstilt aktivitet, i samarbeid med kommunen. Kommunalsjefen forteller at kommunen har ekstra bemanning, både på teststasjon og smittesporingsteamet.

- Vi holder fullt trøkk gjennom pinsen, for å begrense så godt vi kan - og følge opp dem som er positive.

Lørdag har kommunen 131 innbyggere i isolasjon, samt 695 nærkontakter i karantene.

- I tillegg kommer de som er i såkalt ventekarantene. Vi har mange skoler og barnehager som er berørt.

Fredag innførte regjeringen regionale tiltak for kommunen. De gjelder fra natt til lørdag og til og med 3. juni.

- Vi har fått vedtak fra regjeringen om gå fra nasjonalt tiltaksnivå til tiltaksnivå 5B (høyt tiltaksnivå, red.anm.), pluss lokale tiltak, sier Winsvold.

Strammer inn

I Hamarregionen innføres det nå strenge tiltak etter smitten har økt i regionen. Det har vært mye smitte blant unge, og kommuneoverlege Kjetil Egge sier til NRK at de nå ber russen om å utsette russefeiringen.

Ordføreren i Hamar, Einar Busterud, sier til Dagbladet at han er bekymret for smitteutbruddet bant de unge.

- Det er et utbrudd på den videregående skolen, så det er derfor vi ber russen om å utsette feiringen. Smitten er i aldersgruppen 18 og oppover, men det kan jo også fort endre seg. Det blir litt naturlig at de unge blir smittet når de over 60 allerede er vaksinert, sier han.

81 nye smittede er registrert denne uka i Hamarregionen, som omfatter de fire kommunene Hamar, Løten, Ringsaker og Stange.

- Må slå ned

Fredag kveld innførte regionen full skjenkestopp, stans i innendørs fritidsaktiviteter for personer over 16 år og innstramminger for arrangementer, i tillegg til rødt nivå i videregående skole.

- Umiddelbare tiltak er den mest effektive måten å stoppe smittespredning på. Derfor gjør vi disse tiltakene nå, sier Busterud.

Ordføreren opplyser at det er en utfordring at flere av utbruddene den siste uka kan spores tilbake til utelivet.

KLAR: Erna Solberg (H) vil ta i bruk vaksinesertifikat så snart det er klart. Vis mer

Gjester som var på blant annet Stortorvet Gjestgiveri 16., 17., og 18. mai bes om å gå i karantene og teste seg.

- Vi har både vært heldige og flinke så langt og i stor grad levd som normalt, så det er klart det negativt at det er mye smitte nå. Det må vi slå ned, sier ordføreren og opplyser til Dagbladet at regionen skal ha et møte i formiddag for å kartlegge smitten.

Doblet kapasiteten

Lørdag morgen er det 36 nye personer som er bekreftet smittet av coronaviruset i Hammerfest. Det opplyser ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) til Dagbladet.

- Det ble registrert seks nye i går kveld, så nå er det totalt registrert 46 smittetilfeller i kommunen. Det ble registrert en til i Tromsø, så nå er de også innblandet i smitteutbruddet. Nå er det totalt 54 personer som er smittet i dette smitteutbruddet, og vi forventer fortsatt flere, sier ordføreren.

De andre kommunene som er knyttet til utbruddet, er Alta med fire smittede, Karasjok med to og Kirkenes med ett.

Ordføreren opplyser at det er 300 personer som er registrert som nærkontakter, og opp mot 100 av disse som opplyser at de kjenner på symptomer. Kommunen har derfor doblet kapasiteten for testing og smittesporing.

Stenger butikker og varehus

- Det er som vi har sett andre steder i landet. Smitten kan plutselig blusse opp. Det er en smittet person som har smittet flere som var samlet i et lokale. Vi har kunnet spore smitten tilbake til et utested den 8. mai, men vi har ikke helt en klar smittekilde, sier Sivertsen Næss, og fortsetter:

- Vi har vært forberedt hele veien på at vi også kunne få smitte hos oss, og vi har aldri noe garanti. Som kommune har vi vært forberedt på det.

Hun legger til at hun syntes det er positivt at det er lettet opp nasjonalt, men at de må se an hvordan det blir i Hammerfest framover.

- Det er mulig vi må innføre litt strengere regler enn de nasjonale. Det har allerede kommet en lokal forskrift, sier ordføreren.

Alle butikker og varehus, med unntak av matvarebutikker, har nå stengt i kommunen. Det samme gjelder kultur- og idrettsaktiviteter og serveringssteder. Dagligvarebutikker, Vinmonopolet, bensinstasjoner og apotek vil være åpne.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer