Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere utenlandske medier: - IS har tatt på seg ansvaret

Terrorekspert Magnus Ranstorp sier dette trolig er en kobling til det som har skjedd i Brussel den siste tiden.

MENER IS STÅR BAK: Carl Bildt, tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige, mener at det trolig er IS - eller Daesh - som står bak terroraksjonen.
Foto: Anna-Karin Nilsson/ EXP / TT / NTB Scanpix
MENER IS STÅR BAK: Carl Bildt, tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige, mener at det trolig er IS - eller Daesh - som står bak terroraksjonen. Foto: Anna-Karin Nilsson/ EXP / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag formiddag ble Brussel rammet av nye terrorangrep. Først gikk det av to eksplosjoner på flyplassen rett utenfor sentrum, deretter ble det meldt om opptil fire eksplosjoner ved byens metrostasjoner.

Tall på skadde og drepte er ikke bekreftet fra offisielt hold, og det er fortsatt ingen som har tatt på seg ansvaret for angrepet.

- Skal ha feiret angrepene Men nå melder den britiske avisa Express at IS-jihadister har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Ifølge avisa skal flere kurdiske medier skrive det samme.

The Jerusalem Post skriver at flere IS-tilhengere skal ha feiret angrepene, selv om gruppa offisielt ikke har påtatt seg ansvar for angrepet.

«IS vil tvinge deg til å revurdere dine veier tusen ganger før du våger å drepe muslimer igjen, når du vet at muslimer nå har en stat som forsvarer dem», skrev en tilhenger av gruppen på Twitter, i følger nyhetsbyrået Reuters.

- IS står bak Carl Bildt, tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige, mener at det trolig er IS - eller Daesh - som står bak terroraksjonen.

«Daesh-nettverket slår til hardt etter Brussel-arrestasjonene. Det var kjent at de fortsatt hadde ressurser. Noen er nå brukt. Men de kan fortsatt ha mer», skriver Bildt på Twitter.

Daesh er altså et akronym på det arabiske navnet på IS.

Arresterte terrorist Flere i kommentarfeltet etter Bildts tweet påpeker at hevnaksjoner sjelden kommer så raskt etter arrestasjoner, og at tirsdagens angrep ville ha krevd langt mer planlegging enn et par dager.

Belgisk politi aksjonerte på fire ulike steder i Brussel fredag i forrige uke. Politiaksjonen ble igangsatt etter at belgisk politi tidligere i dag fant fingeravtrykkene til den mistenkte Paris-terroristen Salah Abdeslam.

Politiet hadde da i lengre tid vært på jakt etter Abdeslam. Han ble tatt i live.

- Salah Abdelslam ble arrestert med to medsammensvorne. Det har vært et intenst samarbeid mellom Belgia og Frankrike. Selv om dette var et viktig steg, er ikke operasjonen over. Vi vet at terrornettverket er veldig stort også i andre land, sa François Hollande etter arrestasjonen.

- Overraskende Terrorforsker Magnus Ranstorp, kaller angrepene for overraskende.

- Selv om både flyplassen og T-banen er lette mål for attentat, er jeg overrasket over angrepene i Brussel, sier Ranstorp ifølge NTB.

- Flyplassen er lett å ta seg inn i både fra toget under flyplassen og direkte fra veien. Det finnes ingen sikkerhet bortsett fra noen patruljer med automatvåpen, sier Ranstorp.

Den svenske terroreksperten mener det er urovekkende at angrepene skjer til tross for at både fransk og belgisk sikkerhetstjeneste følger de belgiske terrornettverkene tett.

- Det er trolig en kobling til det som har skjedd den siste tida. Derimot er det vanskelig å vite om hendelsene har vært planlagt lenge eller blitt tvunget fram av aksjonene, sier Ranstorp.

- Umulig å beskytte seg mot Terrorforsker Ståle Ulrichsen sier det er helt umulig å beskytte seg mot slike angrep som i Brussel.

Slike angrep trenger ikke så mye planlegging. Har du våpen og sprengstoff, finnes det alltid et sted å gjennomføre angrepet, sier Ulrichsen til NTB. Han forsker på terror og sikkerhetspolitikk ved Sjøkrigsskolen og NUPI.

Belgias statsminister Charles Michel sier at de ikke har noen opplysninger om at aksjonen skal ha noen forbindelse av arrestasjonen av Salah Abdeslam.

- Dette er en svart dag i Beligas historie. Vi har fryktet et terrorangrep, og nå skjedde det, sa statsministeren tirsdag.

 OVERRASKET:  Terrorekspert Magnus Ranstorp sier han er overrasket over angrepene i Brussel. Foto: Lars Brundin / Sydsvenskan / TT
OVERRASKET: Terrorekspert Magnus Ranstorp sier han er overrasket over angrepene i Brussel. Foto: Lars Brundin / Sydsvenskan / TT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!