Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere utlendinger ombord på ulykkestoget

25 mennesker mistet livet i togulykken i Russland. Myndighetene sier den trolig skyldtes et terrorangrep.

UNDERSØKER: Myndighetene mener alt tyder på en terroraksjon etter togulykka. Etterforskningen pågår utover dagen, og flere er fortsatt savnet.  Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/Scanpix
UNDERSØKER: Myndighetene mener alt tyder på en terroraksjon etter togulykka. Etterforskningen pågår utover dagen, og flere er fortsatt savnet. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Russiske myndigheter sier at ulykken trolig skyldes en terroraksjon.

Vitner skal ha hørt et smell før ulykken skjedde. Etterforskingen har terror som hovedmotiv for ulykken, og det er funnet et én meter stort krater ved siden av sporet der toget sporet av.

Det var i går kveld norsk tid at et tog sporet av ved byen Novgorod, midt mellom Moskva og St. Petersburg.

Terror
-Det er klare bevis for at en eksplosjon er en av forklaringene for ulykken med Nevskij ekspress, sier sjefen for Russlands jernbaner Vladimir Jakunin.

25 mennesker mistet livet, 18 personer er fortsatt savnet og 95 er skadd - mange alvorlig - og brakt til sykehus. Krisesituasjonsminister Sergei Shoigu har tidligere uttalt til media at 39 mennesker mistet livet, men en talsmann for krisedepartementet forklarer at ministeren var blitt feilinformert.

Det ble meldt at minst en utlending, en italiener, var blant de døde. Dette stemmer ifølge russiske medier ikke. Det var også to finner og en inder om bord på toget; de overlevde også ulykken.

De sårede er bragt til byene Tver, Novgorod, St. Petersburg og Moskva.

Ingen nordmenn på passasjerlista
Eksplosjonen skjedde i Tver-guvernementet, midt mellom Russlands to største byer.

- Vi ikke har fått informasjon om nordmenn om bord, opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til Dagbladet.

- Vi jobber for å kartlegge dette med sikkerhet nå, sier Imerslund.

TRE VOGNER AV SPORET: Trolig et terrorangrep, ifølge russiske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV/Scanpix
TRE VOGNER AV SPORET: Trolig et terrorangrep, ifølge russiske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV/Scanpix Vis mer

Dagbladet vet at det ikke står norskklingende navn på passasjerlistene.

Alene i havannen time
Det var 651 passasjerer og 20 ansatte på ekspresstoget fra Moskva til St. Petersburg. Verst rammet var vogn nummer 9.

I 2007 var det en tilsvarende eksplosjon omtrent på samme stedet. Det ble av myndighetene betraktet som en terroraksjon, og 30 mennesker ble såret, men ingen drept.

Tre vogner kjørte av sporet i gårsdagens ulykke. En vogn veltet, og en var totalt smadret, skriver Gazeta.ru. Men vitner sier at det var to vogner som var smadret, skriver Komsomolskaja Pravda.

-I halvannen time var vi alene, sier St. Petersburg-kvinnen Anna Kortsjagina til Komsomolskaja Pravda. Passasjerer fra de vognene som ikke var så hardt skadet, sier de kom med varme klær og førstehjelp til de som var hardest såret.

Et ektepar fra vogn nummer ni sier de overlevde fordi de var i resturanten da ulykken skjedde.

FLERE UTLENDINGER DREPT: Her får en av de overlevende hjelp av en lege. Massive redningsmannskaper var i aksjon i hele natt på skadestedet og sykehus. Foto: AFP PHOTO / INTERPRESS / ROSTISLAV KOSHELEV / Scanpix
FLERE UTLENDINGER DREPT: Her får en av de overlevende hjelp av en lege. Massive redningsmannskaper var i aksjon i hele natt på skadestedet og sykehus. Foto: AFP PHOTO / INTERPRESS / ROSTISLAV KOSHELEV / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media