Tredje dose

Flere utsetter vaksinering: - Uheldig

FHI hører fra flere kommuner at det er en del som utsetter timene de har fått før jul, eller i romjula. - Det er uheldig, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

TREDJE DOSE: Alle over 18 skal få tilbud om en tredje vaksinedose før mars. Da er det ueheldig at flere unngår å vaksinere seg i jula, sier FHI-overlege Preven Aavitsland. Foto: Heiko Junge / NTB
TREDJE DOSE: Alle over 18 skal få tilbud om en tredje vaksinedose før mars. Da er det ueheldig at flere unngår å vaksinere seg i jula, sier FHI-overlege Preven Aavitsland. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

FHI-overlege Preben Aavitsland forteller til Dagbladet at de hører fra flere kommuner at det er en del som utsetter timene de har fått før jul, eller i romjula.

- Vi kjenner ikke grunnene, men det kan jo være at folk skal reise bort. Den effekten så vi jo i fellesferien. Det kan også være at folk ikke har lyst til en dag med uvelhetsfølelse midt i jula, sier Aavitsland.

Regjeringen uttalte søndag at alle over 18 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose av en coronavaksine innen utgangen av februar neste år.

- Uheldig

Så langt har over 1,3 millioner nordmenn fått en tredje dose. Dette er ikke nok for å få kontroll på den ventede bølgen av omikron-smitte, mener FHI.

- Det er uheldig om folk som kan få bedre beskyttelse, utsetter dette til etter nyttår. Da kan omikron-bølgen allerede være over oss. I januar vil det bli svært travelt på vaksinasjonssentrene og lange køer på drop-in, så vårt råd til alle er å ta den timen man får, sier Aavitsland.

Han forteller at mange kommuner tilbyr drop-in i romjula.

- De som har minst 20 uker siden forrige dose, kan benytte muligheten.

Avbestillinger i Sveio

Tidligere denne uka hadde den lille Vestland-kommunen Sveio mellom 6-700 ledige vaksinedoser som skulle settes før jul, og i romjula.

Kommunen har bare rundt 5500 innbyggere.

Flere av de som fikk tilbud om tredje vaksinedose skal ha sagt at de ønsket å utsette timen sin til over nyttår, fordi de ikke ønsket bivirkninger i ferien.

Saken ble først omtalt av avisa Vestavind, deretter NRK.

- Stor pågang

Kommunalsjef helse og omsorg i Sveio kommune, Ingunn Toft, forteller til Dagbladet at det ikke har vært et veldig stort problem.

- Vi hadde på et tidspunkt mellom 6-700 ledige vaksinedoser. Det var mange årsaker til dette. Noen er bortreist, andre jobber. Et fåtall av disse var personer som var bekymret for å få bivirkninger i juleferien, sier Toft, og fortsetter:

- Nå har vi bare 250 ledige doser. Det har vært veldig stor pågang etter at folk hørte om dette på radioen. Det var noe av intensjonen med å gå ut med dette, og det ser ut til å ha hatt effekt.

- Avgjørende

FHI-direktør Camilla Stoltenberg understreker viktigheten av vaksinering når hun møter pressen i forbindelse med ukesrapporten fra FHI onsdag.

- Det er avgjørende at folk gjennom jula går og får vaksine, og følger tiltakene, selv om tallene flater ut gjennom jula, slik vi venter. Omikron har ikke tatt over ennå. Husk, det er det som skjer i ukene og månedene framover, som blir avgjørende.

- Ny bølge i januar

I en ny risikovurdering skriver FHI at spredningen av omikron kan gi en ny smittebølge fra januar.

- Vi vurderer at omikron-varianten vil gi en ny bølge av epidemien fra januar fordi varianten har en større spredningsevne. Men det er usikkert hvor stor bølgen blir, og det vil avhenge av egenskaper ved varianten, smittespredningsevne og utbredelse, effekt av vaksinasjon, effekt av smitteverntiltak og effekt av egenvalgte atferdsendringer, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer