VINTERFØRE: Plutselig tungt snøfall førte til strømbrudd i nesten 19 000 hjem natt til onsdag. Det skal ikke ha vært alvorlige trafikkuhell i den krevende trafikken. Dette bildet er fra et vinterlig E136 i 2016. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
VINTERFØRE: Plutselig tungt snøfall førte til strømbrudd i nesten 19 000 hjem natt til onsdag. Det skal ikke ha vært alvorlige trafikkuhell i den krevende trafikken. Dette bildet er fra et vinterlig E136 i 2016. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpixVis mer

Hedmark, Oppland

Flere værskader på Østlandet og 19 000 strømløse i natt

Store mengder snø og trefall skapte strømtrøbbel i Hedmark og Oppland i natt. Men det blir mindre nedbør fremover, sier meteorologene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Totalt har 18 890 kunder i kommunene Elverum, Åmot, Ringsaker, Lillehammer, Gausdal, Gjøvik, Stor-Elvdal, Hamar, Eidskog, Våler og Engerdal vært berørt av strømbrudd i kortere eller lengre tid i går kveld, i natt og i dag. På mange steder har det kommet tung snø som gjør at vi får trefall over strømlinjene, sier pressekontakt Ragnhild Abrante i Eidsdiva Nett til Dagbladet.

- Det blir tungt på tretoppene, og Hedmark og Oppland er store skogfylker med mye kraftnett gjennom skogområder, forklarer Abrante.

Klokken 09 onsdag morgen var 4832 personer uten strøm, hovedsakelig i Lillehammer og Gausdal. Også på Biri, Biflat, Våler og Engerdal var folk uten strøm.

- Vanskelige kjøreforhold

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes forteller til Dagbladet at det kom 30 centimeter snø på enkelte steder i løpet av natten.

- 30 centimeter er ikke ekstremt, men denne snøen var veldig våt, sier Moxnes.

Hun tror at det fortsatt er blader på trærne som gjør at snøen fester seg bedre, og at trærne derfor blir ekstra tunge.

Statens vegvesen melder om snø og dårlige kjøreforhold flere steder i landet, og ber folk bruke riktig dekkutrustning og kjøre forsiktig.

- For det meste bart og vått på hovedveiene. Fortsatt noe snøslaps. Brøyting og salting pågår. Kjør forsiktig, tvitrer Vegtrafikksentralen Øst klokken 6.15 onsdag morgen.

Meteorolog Moxnes tror at været fremover kommer til å smelte snøen i de utsatte områdene rundt Lillehammer og Gausdal.

- Det er ventet plussgrader nå de neste dagene, så ved de lavereliggende strøkene vil snøen forsvinne. Samtidig vil snøen nok bli liggende på steder mellom 600 og 800 meter, som ved Sjusjøen der de i dag har kjørt skiløyper.

Ikke overrasket

Ole Turvoll bor midt i det utsatte området mellom Lillehammer og Gausdal. Han forteller at strømmen forsvant ved halv ti-tiden i går kveld.

- Strømmen har fortsatt ikke kommet tilbake, sier Ole Turvoll til Dagbladet rundt klokken ti onsdag morgen. Han legger til at han har forsøkt å nå gjennom til Eidsdiva Nett uten hell. Til tross for over tolv timer som strømløs ser Turvoll likevel ikke veldig mørkt på situasjonen:

- Utover at noe av maten er i ferd med å ta skade, går det bra. Uten strøm får vi i det minste lagt oss tidlig, sier Turvoll og ler: - Sånn sett er dette en gladsak.

Turvoll er ikke overrasket over bakgrunnen for strømbruddet:

- Det er veldig vanlig, sier han om at trær skal ha falt over strømlinjene i kraftnettet, som spør seg hvorfor man ikke hugger ned trær som kan være i veien for strømlinjene når snøen kommer.

Trafikkuhell

Gjøvikbanen er stengt mellom Gjøvik og Jaren etter at et tre falt over jernbanesporet ved Reinsvoll og skadd kontaktledningen.

- Vi vet ikke hvor lenge Gjøvikbanen vil være stengt. Et tog må fjernes fra sporene før vi kan begynne med opprydningen, sier medievakt Linda-Theres Trondsen i Bane Nor til NTB.

NSB opplyser at de reisende må regne med forsinkelser, og det arbeides med å organisere alternativ transport.

Også bilister ble rammet av snøværet. Operasjonsleder Tor Eirik Midthaug sa til NTB klokken 3 natt til onsdag at de måtte berge flere biler som hadde kjørt av veien.

- Det har vært veldig mange trafikkuhell. Heldigvis er det så langt kun snakk om materielle skader og ingen personskader. Det er på grunn av mye snøfall og så har noen da dessverre sommerdekk.

Hall kollapset

På Raufoss kollapset en boblehall etter at 10-15 centimeter med tung snø landet på hallen.

- Det var et sørgelig syn. Det gikk svært fort. Årsaken er nok det kraftige været som gikk fra snø til regn i løpet av natta, sier Raufoss fotballs daglige leder Bent Dalby til NRK.

Gjøvikbanen er også stengt mellom Gjøvik og Jaren etter at et tre falt over jernbanesporet ved Reinsvoll og skadet kontaktledningen.

- Vi vet ikke hvor lenge Gjøvikbanen vil være stengt. Et tog må fjernes fra sporene før vi kan begynne med opprydningen, sier medievakt Linda-Theres Trondsben i Bane Nor til NTB. I tillegg opplyser NSB om at reisende må regne med forsinkelser.

- Ingen personskader

Bård Einar Hoft ved Innlandet politidistrikt forteller til Dagbladet at de har hatt en travel natt. Likevel har de ikke fått meldinger om alvorlige trafikkulykker, men om trær som har falt og om noen biler som har kjørt av veien.

- Nå ser det mye bedre ut. Det er et par vogntog som har sklidd av veien der det nå drives bilberging, men ingen personer skal være skadet.

I tillegg til Oppland og Hedmark har også Sørlandet fått kjenne på hardt vær den siste tiden. Metrolog Eldbjørg Moxnes forteller at på Sørlandet går man en tørketid i møte, til tross for meldinger om en stormfull kommende helg:

- På Sørlandet vil det nå regne mindre enn det har gjort i den siste tiden. Nå blir det bare bedre, sier hun.