- Flere våpen kunne stoppet massakren

I Arizona kommer neppe det ferske drapsraidet til å dempe våpensalget, heller tvert imot.

VELUTSTYRT: Om det blir opp til Tommy Rompel på Black Weapons Armory og hans kundekrets i Tucson, får Arizona færre, og ikke flere, restriksjoner på våpenkjøp etter massakren. For 6000 kroner og oppover selger han sin spesialitet, automatvåpenet AR-15. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
VELUTSTYRT: Om det blir opp til Tommy Rompel på Black Weapons Armory og hans kundekrets i Tucson, får Arizona færre, og ikke flere, restriksjoner på våpenkjøp etter massakren. For 6000 kroner og oppover selger han sin spesialitet, automatvåpenet AR-15. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUCSON (Dagbladet): Det var bare problemer med fjæringen i ett av pistolmagasinene Jared Loughner hadde med seg som gjorde at øyenvitner rakk å forhindre at han tok enda flere liv i Tucson på lørdag.

- Problemet var at han ikke måtte stoppe opp for å lade før han hadde løsnet 30 skudd, sier Dennis Henigan ved Brady Center to Prevent Gun Violence til New York Times.

Organisasjonen støtter et kommende lovforslag om å forby patronmagasiner med så høy kapasitet. På tross av massakren er det lite gehør for slike restriksjoner i Arizona, der våpenlovgivning de siste to åra har blitt ytterligere liberalisert under en republikansk guvernør.

- Irrelevant Dette er delstaten der mange forfeketer retten til ikke bare å bære våpen på gata, men også å ha det i et hylster skjult under klærne - noe som etter en lokal lovendring i fjor ikke engang krever særskilt tillatelse.

Jared Loughner hadde ingen problemer med å skaffe sitt drapsvåpen, på tross av psykiske problemer som var tydelige nok til å få ham kastet ut av høyskolen, og en kjent narkohistorikk.

- Antivåpenbevegelsen prøver å slå mynt på dette, men det er irrelevant å skylde på våpnene. Dette var en forskrudd person som utførte onde handlinger, en ekstremist, det spiller ingen rolle hva slags verktøy han valgte, sier våpenhandler Tommy Rompel til Dagbladet.

Han mener det gjør samfunnet tryggere at praktisk talt alle kan bevæpne seg med tunge skytevåpen.

- En og annen gang har vi hatt folk innom som er... tvilsomme. Men 99 prosent er folk som deg og meg. Om staben til kongressrepresentant Giffords hadde hatt skjulte våpen på seg, kunne de kanskje også ha stoppet massakren tidligere, sier Rompel.

Hans Black Weapons Armory er en av rundt ti våpenbutikker i Tucson, en by på størrelse med Oslo. Ifølge innehaveren er salget av skytevåpen økende, og han har stadig flere førstegangskjøpere innom.

Butikken har spesialisert seg på AR-15 automatvåpen, som gjerne selges med lyddempere, ekstra magasiner med 30 skudd i hvert, og tilleggsutstyr de fleste forbinder med militære styrker.

- Dette er bare dagens versjon av musketten, som grunnlovsfedrene ga oss retten til. AR-15 er faktisk et godt valg for beskyttelse i hjemmet, med god stoppeffekt, der kula ikke trenger å gå videre etter å ha truffet hodet på inntrengeren, for eksempel, reklamerer Rompel.
- God skytter Selgerens synspunkter er lite kontroversielle i Arizona, og våpenkulturen i delstaten krysser partilinjene. Betegnende er det at Gabrielle Giffords, demokraten som nå kjemper for livet på sykehus, så seint som i fjor skrøt av å ha samme type våpen som attentatmannen lørdag brukte mot henne.

- Jeg har en Glock 9 millimeter, og jeg er en ganske god skytter, uttalte Giffords.

Samme sommer arrangerte den republikanske motkandidaten og Tea party-mannen Jesse Kelly skyting med et M16 maskingevær som et valgkampstunt rettet mot Giffords.

Både legen som opererte Giffords og kretsen rundt dommeren som ble skutt er andre som har våpen som hobby og benytter seg av de lokale skytebanene. I går reklamerte store bannere flere steder i Tucson for en stor våpenmesse til helga, der mange trolig vil skaffe seg nye gevær og pistoler til samlingen.

- Amerikanere er fri fordi de er bevæpnet. Det er de andre delstatene med begrensninger som bryter grunnloven, sier våpenhandler Rompel.

HÅPER: Blomsterhavet vokser stadig foran kontorene til den hardt skadde kongressrepresentanten Gabrielle Giffords. Mange har lagt ned hilsener og bønner om at hun skal komme til hektene igjen. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
HÅPER: Blomsterhavet vokser stadig foran kontorene til den hardt skadde kongressrepresentanten Gabrielle Giffords. Mange har lagt ned hilsener og bønner om at hun skal komme til hektene igjen. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer