- Flere varsler mot varaordfører

Denne uka slo varaordfører i Drammen alarm om mobbing og dårlig behandling i lokalpolitikken. Varaordføreren Ståle Sørensen har selv fått flere varsler mot seg, ifølge MDG i Drammen. Ifølge Sørensen er disse varslene nok et tegn på ukulturen i Norges sjette største by.

KONFLIKT: Drammenspolitikken er preget av ukultur, bekrefter flere lokalpolitikere. Foto: Shutterstock
KONFLIKT: Drammenspolitikken er preget av ukultur, bekrefter flere lokalpolitikere. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det stormer i lokalpolitikken i Norges sjette største by, Drammen. I går gikk varaordfører Ståle Sørensen (Ap) ut og fortalte om mobbing og dårlig behandling fra politikerkolleger.

- Jeg opplever mobbing. Utfrysing, baksnakking og at det snakkes om i stedet for med, sa varaordføreren i Drammen, Ståle Sørensen (Ap), til Drammens Tidende.

Dagbladet skrev onsdag at flere lokalpolitikere i Drammen bekrefter at det finnes en ukultur i lokalpolitikken i byen.

Åpen konflikt

Sørensen var tidligere gruppeleder for MDG før han byttet parti. En periode hevdet han selv å representere partiet i kommunestyret uten at resten av gruppen og partiet sentralt anerkjente ham. Siden meldte Sørensen overgang til Ap, men fortsatte som varaordfører.

Kilder forteller til Dagbladet om en åpen konflikt i MDGs kommunestyregruppe som handlet om arbeidsmiljøet mellom representantene. Konflikten fant sted for rundt halvannet år siden.

- Ukultur

Drammens-politikken blir av en rekke personer beskrevet som «tøff», og Sørensen som en av de «tøffeste».

Flere lokalpolitikere bekreftet overfor Dagbladet onsdag at det fins en form for ukultur. Drammen Arbeiderpartis leder peker særlig på at det skjer i sosiale medier.

– Jeg kjenner til flere som har hatt vonde opplevelser, så det er tydelig at dette er et reelt problem, sa Mads Hilden, leder i Drammen Arbeiderparti, til Drammens Tidende.

- Varsler

Gruppeleder i MDG i Drammen Cathrin Janøy påstår at partiet mottok en rekke varsler mot Sørensen mens han var i partiet. Han gikk ut av partiet i januar 2021.

- Vi er flere som hadde ubehagelige opplevelser med Ståle Sørensen i hans tid i MDG. Det kom varsler på han opp til flere ganger. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere noe mer, hevder Janøy til Dagbladet.

Sakene skal ikke dreie seg om seksuell trakassering eller andre «metoo»-relaterte saker. Slik Dagbladet forstår det, handler sakene om lederstil.

MDG-gruppeleder Janøy understreker at hun personlig er ferdig med saken.

- Jeg er ferdig med dette. Jeg ønsker å bruke tida mi på politikk. Jeg vil kjempe for miljøet og partiet og å gjøre Drammen til en bedre kommune.

Ståle Sørensen svarer på beskyldningene lenger nede i saken.

- Grunnløst

Dagbladet har forelagt saken for varaordfører Ståle Sørensen. Han svarer slik i en e-post:

«De som leser lokalavisa i Drammen er kjent med konflikten som førte til at MDGs kommunestyregruppe ble redusert fra fem til to personer, i tillegg mistet partiet begge plassene i formannskapet, styreleder og flere medlemmer trakk seg i protest.» skriver Sørensen og fortsetter:

«Det er ulike oppfatninger av hva et varsel er. Dette er for meg en tilbakelagt sak. På et generelt grunnlag ser vi en tendens i samfunnet hvor man kan ramme andre mennesker ved å varsle mot dem, noen ganger grunnløst. Dermed spre i media og andre steder at «det er varslet». Foregår dette over tid vil jeg kalle dette ukultur. Og på sikt vil dette undergrave den viktige varslingsordningen.» skriver Sørensen.

Rose Jahanfarah var en del av den opprinnelige kommunestyregruppa til MDG da konflikten blusset opp, og trakk seg like etter Sørensen. Hun representerer i dag SV. Janafareh mener varslene er ubegrunnet og brukt som en del av konflikten.

- Jeg har jobbet med Ståle lenge før nåværende MDG kommunestyrerepresentanter ble med i partiet. Og jeg trakk meg ut av partiet sammen med ham. Som enhver kollega så har jeg opplevd Ståle på både godt og vondt og kjenner meg ikke igjen av beskrivelsen eller «varslinger» som har kommet inn, sier Jahanfarah til Dagbladet.

Lokalpolitikeren mener MDG har hatt en dårlig behandling av varslene.

Partisekretær i MDG, Torkil Vederhus, sier de ikke kommenterer varslingssaker.

- Vi kommenterer generelt ikke eventuelle varslingssaker. Det er i tråd med våre retningslinjer og begrunnet i hensynet til alle involverte, skriver Vederhus i en tekstmelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer