TYSK ANGREP: Den tyske krysseren "Blücher"  i Drøbaksundet. Krigsskipet blir beskutt og senkes av kanonene på Oscarsborg 9. april 1945. Foto: SCANPIX
TYSK ANGREP: Den tyske krysseren "Blücher" i Drøbaksundet. Krigsskipet blir beskutt og senkes av kanonene på Oscarsborg 9. april 1945. Foto: SCANPIXVis mer

Flere venter på krigspensjon 65 år etter krigen

Flere nordmenn med krav på krigspensjon venter fortsatt på å få pengene, 65 år etter at krigen er avsluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Flere nordmenn med krav på krigspensjon venter fortsatt på å få pengene, 65 år etter at krigen er avsluttet.

Arbeids- og velferdsdirektoratets direktør i avdelingen for pensjon og ytelser i Nav, Hilde Olsen, sier at det tar tid å behandle søknadene.

- Vi har nå elleve krigsinvalidesaker i restanse og har fått inn to nye slike søknader i år. I tillegg har vi 50-60 klager på avslag som ennå ikke er behandlet, sier hun til Aftenposten.

Hun forklarer at det tar tid å innhente og vurdere dokumentasjon på årsakssammenheng mellom nedsatt arbeidsevne og krigsskade.

Tidligere sosialsjef i Arendal, Rolf Andersen, har bistått flere hundre personer i å få gjennom krav om krigspensjon. Han mener Nav ikke kan klandres for at det går så tregt med behandlingen av sakene. Regjeringen må derimot gripe inn, mener han.

Andersen mener at staten behandler mange i krigsgenerasjonen dårlig.

-15 av mine saker er fortsatt ikke behandlet. Den eldste ble sendt Nav i september 2007. Fortsatt har jeg 35 ankesaker som er ubehandlet, sier han.

Andersen sier at flere av dem han bistår har avgått med døden mens sakene har vært til behandling.

- Til nå har cirka 130 av mine søknader gått gjennom. Mennesker med tunge opplevelser fra krigen har fått fra 20 til 100 prosent krigspensjon, sier han.

Ti av personene Andersen har bistått, har fått innvilget krigspensjon etter sin død. (NTB)


TYSK INVASJON: 
Tyske tropper på vei til Norge med tyske krigsskip .
Foto: SCANPIX
TYSK INVASJON: Tyske tropper på vei til Norge med tyske krigsskip . Foto: SCANPIX Vis mer