Flere verstinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet har aksjer i sju selskaper i Singapore-konsernet som produserer antipersonell-landminer og som har bygget en våpenfabrikk i Burma.

Det viser en ny gjennomgang Dagbladet har gjort av Oljefondet og Singapore Technologies datterselskaper. Det er datterselskapet Chartered Industries som produserer landminene, som Norge forpliktet seg til å ta avstand fra. Samme selskapet har ifølge det etablerte militærtidsskriftet Jane's Defence Weekly bygget en våpenfabrikk for militærjuntaen i Burma, og forsynte diktaturregimet med tonnevis av våpen på slutten av 80-tallet.

Mens Magasinet på lørdag skrev at Oljefondet har kjøpt aksjer i tre Singapore Technology-selskaper, viser det seg nå at fondet er inne i ytterligere fire selskaper: Capitaland, Sembcorp Industries, Sembcorp Logistics og Sembcorp Marine. Investeringene er totalt 69 millioner kroner.

Bygging av våpenfabrikk og våpensalg til Burma bryter isolert ikke med Oljefondets retningslinjer. Men fordi selskapenes moderkonsern er ansvarlig for produksjon av antipersonell-landminer, kan trolig alle fjernes etter dagens regler, noe SV har stilt krav om i et brev til statsministeren.