Flere vil adoptere

Stadig flere ønsker å adoptere, opplyser Statens ungdoms- og adopsjonskontor. For tiden ligger det 200-300 søknader i kø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lange køene gjør at det for tiden tar fire-fem måneder før Statens ungdoms- og adopsjonskontor (SUAK) kan starte behandlingen av de innkomne søknadene.

Adopsjonskontoret får inn 800-900 adopsjonssøknader i året. I perioder kan kontoret motta ti søknader om dagen. Seksjonssjef Morten Stephansen sier at inntrykket hittil i år er at kontoret får inn flere søknader enn tidligere.

Kontoret godkjenner om lag 90 prosent av søknadene. Godkjennelsene gjelder i to år med mulighet for ett års forlengelse.
- De fleste godkjente søkerne får et adoptivbarn i løpet av disse to årene, sier Stephansen.

To år

I fjor ble det adoptert 587 utenlandske barn til Norge. Dette er en liten nedgang fra året før, men tallet på utenlandske adopsjoner har holdt seg stabilt de siste årene, melder SUAK.

De godkjente søknadene sendes videre til myndighetene i det landet adoptivbarnet skal hentes fra. Det er myndighetene i det aktuelle landet som tar den endelige avgjørelsen om hvilke norske søkere som skal få adoptere.

I fjor behandlet SUAK 211 norske adopsjoner. De fleste er stebarnsadopsjoner, mens noen adopsjoner kommer som følge av omsorgssvikt hvor den biologiske moren er fratatt barnet. Det var 15 klagesaker i forbindelse med norske adopsjoner i fjor.

Urimelig

I høringsrunden om nye forskrifter for adopsjon fra utlandet, går et flertall av instansene inn for å gi enslige større mulighet til å adoptere. I dag kan enslige bare adoptere hvis de på forhånd har etablert en spesiell tilknytning til barnet, gjennom slektskap, fosterbarnsforhold eller lignende.

I sin høringsuttalelse skriver Statens ungdoms- og adopsjonskontor at dagens praksis i enkelte spesielle tilfeller kan synes urimelig. Derfor ønsker kontoret at enslige søkere kan godkjennes hvis det foreligger andre særlige grunner for det enn tilknytning til barnet.

Barne- og familiedepartementet venter å ha de nye forskriftene om adopsjon klar i løpet av september.

(NTB)