- Flere vil dø av dødsspriten

Flere tusen liter metanolforgiftet sprit er fortsatt på avveie. Den utpekte hovedmannen (46) tror spriten vil bli solgt, og at flere vil bli drept av giftspriten i tida som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS (Dagbladet): - Her er det så mye kynisme ute og går. Jeg tror spriten vil bli solgt når ting roer seg litt. Disse folkene bryr seg ikke, sier 46-åringen.

- Føler ikke skyld

I går ble han løslatt fra varetekt, der han har sittet siden midt i september. I går kveld tok han imot Dagbladet i sitt hjem i Moss. Han er tydelig sliten, men ivrig etter å fortelle det han hevder er den korrekte versjonen av saken.

Den 46 år gamle familiefaren er utpekt som hovedmann. Det er han som i slutten av august skal ha ordnet smugling av 6400 liter sprit fra Sverige til Norge. Politiet mener han med vitende og vilje har solgt forgiftet sprit til alkoholtørste nordmenn. Spriten har så langt tatt sju menneskeliv. Minst 27 personer er innlagt på sykehus med alvorlige forgiftninger. En rekke av disse risikerer å miste synet.

- Føler du skyld for disse menneskelivene?

- Hva skal jeg si? Det er jo helt tragisk. Jeg har distribuert sprit, men den ble pådyttet meg. Jeg føler ikke noe skyld. Jeg har spart mange menneskeliv ved å gjøre som jeg har gjort, svarer han.

Torpedoer i bakgården

Han avviser anklagene om at han fortsatte å selge sprit selv etter at han fikk vite at den var giftig. En av de siktede i saken har i politiavhør forklart at han fikk beskjed av 46-åringen om å fortsette å selge etter at metanolfunnene var gjort.

- Det er tull. Så snart jeg fikk vite at det var metanol i spriten, tok jeg ansvar. Jeg fikk tilbakekalt nesten 2000 liter sprit så snart jeg fikk høre det, sier 46-åringen.

Det hele startet ifølge håndverkeren i midten av august. Midt på dagen dro han hjem fra jobb for å skifte klær. I bakgården ved huset sitt ble han oppsøkt av to menn som han etter hvert skjønte var torpedoer. De viste til en spillegjeld på 300000 kroner han skulle ha pådratt seg til noen uidentifiserte russere seks, sju år tidligere. Mennene, som angivelig var bevæpnet, skal ha kommet med to alternative «tilbud»: Enten måtte 46-åringen betale gjelda. Eller så måtte han frakte en spritlast fra Sverige til Norge.

- Jeg ble livredd. Jeg kunne ikke betale, så jeg valgte å gå med på sprittransporten. Jeg følte meg presset, forteller mossingen.

Ville trekke seg

Selv hevder han at han aldri har hatt befatning med illegal sprit før. Han fikk en bekjent av seg - en 36-åring som rg er siktet i saken - til å hente spriten ved Karlstad i Sverige, men det oppsto problemer med transporten.

- Da bestemte jeg meg for å trekke meg ut. Jeg ville ikke mer. Jeg trives godt i jobben og tjener gode penger, sier 46-åringen.

Han påstår derfor at han ble svært overrasket da han noen dager seinere ble oppringt av 36-åringen, som sa at spriten nå var i Norge.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle tro. Jeg hadde jo ikke bestilt noe sprit, forteller han.

Han innrømmer likevel at han, av lasten på 6400 liter, etter hvert overtok 3000 liter sprit. Selv påstår han at han aldri var i fysisk kontakt med spritkannene, men at han fikk andre til å hente fra et bestemt sted.

- Jeg ble pådyttet 3000 liter. Jeg var ikke forberedt på det i det hele tatt. Jeg sa ja, men jeg var ikke fornøyd. Men jeg ville jo også betale gjelda.

Han mener han er offer for et kynisk spill, der hans 36-årige bekjente er hovedregissøren. Det var han som bestilte torpedoene og lurte ham inn i saken.

- De har prøvd å gjøre meg til syndebukk. Det er så råttent at jeg finner ikke ord, sier han.

KANNEVIS: Her er litt av den giftige spriten.