Flere vil føde barn med Down

Stadig flere kvinner som vet at fosteret de bærer har Down syndrom, velger å fullføre svangerskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi var aldri i tvil, sier foreldrene til Karoline (6).

"Det er ikke riktig at gravide kvinner som vet at fosteret har Downs syndrom i økende grad tar abort. Tilfellet er det motsatte", skriver avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Lorentz M. Irgens, i en ny rapport. Tallene viser at i årene 1999-2002 ble 90 prosent av svangerskap der det var påvist Down syndrom hos fosteret, avbrutt. Det tilsvarende tallet i 2003 var på cirka 75 prosent. Årlig forekommer det i Norge om lag 100 svangerskap der barnet har Down syndrom.

Mindre stigma

- Dette kan ha en sammenheng med debatten de seinere åra. Det har i større grad blitt lagt press på kvinner i slike situasjoner. Det er blitt et moralsk problem hvor enkelte kan oppleve dårlig samvittighet, og dette kan være avgjørende for hvilke valg de tar. Samtidig er det slik at vi tilbyr kvinner over 38 år fostervannsprøve. Kvinner under 38 år tar vanlig ultralyd der syndromet kan bli oppdaget, men ikke påvist med sikkerhet, sier Irgens til Dagbladet.

I følge Irgens er andelen av kvinner som føder etter fylte 38 år, betydelig høyere enn tidligere. Irgens sier at samfunnets holdninger kan ha endret seg de siste åra.

- Holdninger til barn med funksjonshemminger har nok endret seg. Man aksepterer i større grad alvorlige funksjonshemminger og dette kan tolkes i den retning at stigma har blitt mindre. Jeg kan ikke med sikkerhet si at dette er en trend, men jeg synes det er svært interessant.

Ville beholde

Lars Langsrud og Tulla Onstad bodde i London da de ventet sitt første barn. De var så forventningsfulle som bare kommende foreldre kan være.

LEVER GODT Familien lever et godt liv på Slemdalmi Oslo. Karolines funktsjonshemning styrer ikke hverdagen. Fv. Einar (8 md.), Tulla Onstad, Karoline og Lars Langsrud.
LEVER GODT Familien lever et godt liv på Slemdalmi Oslo. Karolines funktsjonshemning styrer ikke hverdagen. Fv. Einar (8 md.), Tulla Onstad, Karoline og Lars Langsrud. Vis mer

- Vi tok en rutinemessig blodprøve som blant annet har vært noe omdiskutert i Norge. Etter kort tid fikk vi vite at barnet jeg bar, sannsynligvis hadde Down syndrom, forteller Tulla Onstad.

- Det var en stor overraskelse, men samtidig gledet vi oss uansett til å få barn, og denne gleden ble ikke svekket av en slik beskjed. Det er en risiko å få barn, og vi tenkte at barn blir som de blir, sier Tulla.

Lars og Tulla visste at de ville beholde barnet uansett utfall. De kunne valgt å ta en fostervannsprøve, men risikoen for å abortere øker etter et slikt inngrep. Derfor la de det bak seg og ventet til den dagen barnet skulle komme.

- Så kom hun, og jeg så det med en gang. Jeg så at du var Karoline, sier hun til dattera mens hun stryker henne over håret.

- Man opplever jo en enorm mors- og farsfølelse som nybakt forelder. Først og fremst er hun vår Karoline. Det at hun har Down syndrom, kommer i andre rekke, sier Lars Langsrud, som også er leder for Ups and Downs, norsk støtteforening for foreldre til barn med Down syndrom.

Viktig med informasjon

Lars og Tulla vil ikke dømme de som velger å ikke gjennomføre et svangerskap der barnet har Down syndrom, men de understreker hvor viktig det er å ha nok informasjon tilgjengelig.

- Alle må ta sine egne valg, men det er viktig at dette valget tas på et kvalifisert grunnlag. Tilgangen på informasjon på norske sykehus er altfor dårlig. En ting er mangelfull informasjon når man først får et barn med Down syndrom, en annen er å kunne ta vare på og å gi best mulig informasjon til foreldre som mottar diagnosen om at fosteret har Down syndrom. Der er britene faktisk mye bedre. Vi har tilbudt Ullevål å stille opp som samtalepartnere for de som måtte ønske det, men dette har de foreløpig ikke takket ja til, sier Lars.

- Jeg må si jeg er bekymret over legevitenskapens distanserte og tekniske forhold til Down syndrom-diagnosen som for mange oppleves som brutal. De tar i mange tilfeller ikke innover seg at den beste løsningen for den enkelte kan være å beholde barnet. De glemmer det emosjonelle oppi det hele. Man må huske på at det for mange kan komme som et sjokk å føde et barn med Down syndrom. Ikke alle er forberedt på det, sier Lars.

Familien Langsrud/Onstad har et godt liv. De har fått to barn etter Karoline, og hennes funksjonshemming styer ikke hverdagen nevneverdig.

- Karoline har egentlig et lett handicap sett i forhold til mange andre handicap. Hun er i stadig utvikling. Hun lærer nye ting hele tida. Nå kan hun alfabetet, hun teller og på mandag begynner hun i 1. klasse, sier Tulla.

- Dette er en ikke-sak for oss. Karoline er et familiemedlem på linje med oss fire andre, sier Lars.

SKOLEJENTE IMORGEN: Karoline (6) har Downs syndrom men foreldrene vurderte aldrig å ta abort. Imorgen begynner hun i første klasse- og alfabetet kan hun allerede.