Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-statsråder i fylkesmann-kamp

Flere vil trolig miste jobben. Hvem må vrakes?

Når 19 fylker blir 10 regioner, vil trolig en rekke fylkesmenn miste jobben. 

POLITISK TUNGVEKTER: Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (66) er fylkesmann i Hedmark, som skal slås sammen med Oppland til region Innlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POLITISK TUNGVEKTER: Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (66) er fylkesmann i Hedmark, som skal slås sammen med Oppland til region Innlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju tidligere statsråder fra fem politiske partier er involvert:

Sigbjørn Johnsen (Ap), Lars Sponheim (Venstre), Valgerd Svarstad Haugland (KrF), Hill-Martha Solberg (Ap), Helen Bjørnøy (SV), Elisabeth Aspaker (H) og Kari Nordheim-Larsen (Ap).

I tillegg Frp’s tidligere nestleder Per Arne Olsen.

Åpenbart færre

- Det er åpenbart at vi får færre fylkesmenn, men kanskje ikke så få som 10. Det er opp til regjeringen å bestemme, sier Helge Andre Njåstad (Frp), leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Han får følge av Ingjerd Schou, Høyre-representant i komiteen.

- Når antall fylkeskommuner halveres, er det naturlig at antall fylkesmannsembeter reduseres, sier Ingjerd Schou.

Tre fredes

POLITISK TUNGVEKTER:  Lars Sponheim er fylkesmann i Hordaland, som skal slås sammen med Sogn og Fjordane til region Vestlandet. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
POLITISK TUNGVEKTER:  Lars Sponheim er fylkesmann i Hordaland, som skal slås sammen med Sogn og Fjordane til region Vestlandet. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

Regionreformen innebærer at

• Hordaland og Sogn og Fjordane blir region Vestlandet.

• Buskerud, Akershus og Østfold blir region Viken.

• Telemark og Vestfold blir én region.

• Hedmark og Oppland blir én region.

• Aust-Agder og Vest-Agder blir én region.

• Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag er allerede vedtatt sammenslått til én region.

• Nordland, Troms og Finnmark skal bli til en eller to regioner, endelig vedtak er ikke fattet.

• De øvrige tre fylkene Oslo, Rogaland, samt Møre og Romsdal vil fortsette som egne regioner.

Utlyse eller velge?

Agderfylkene har allerede felles fylkesmann, Stein A. Ytterdahl (65) tiltrådte 1. januar 2016.

Embetene i Nord- og Sør-Trøndelag ble vedtatt slått sammen 25. mai i fjor, med virkning fra 1. januar 2018. Da tiltrår Frank Jenssen (47).

Ved sammenslåinger står regjeringen fritt til å utlyse fylkesmann-stillingene på nytt, slik det ble gjort i Agder og Trøndelag, eller å velge blant dem som innehar embetet.

Til behandling

Statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser til Dagbladet at fylkesmennenes situasjon ikke er avklart.

- Utredningen om fylkesmannsembetenes struktur er til behandling, og det er ikke satt noe tidspunkt for når beslutningen vil tas, sier Paul Chaffey.

Valgerd styrer flest

Oslo og Akershus har hatt felles fylkesmann i alle år, siden 2011 med Valgerd Svarstad Haugland (60) ved roret. Det er foreløpig uklart om regionreformen fører til at Oslo og Akershus får en felles fylkesmann med Østfold og Buskerud – eller om Oslo og Viken får hver sin.

STØRST: Valgerd Svarstad Haugland er fylkesmann i Oslo og Akershus, landets desidert største fylkesmannsembete med 1,3 millioner innbyggere. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
STØRST: Valgerd Svarstad Haugland er fylkesmann i Oslo og Akershus, landets desidert største fylkesmannsembete med 1,3 millioner innbyggere. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

I dag har fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland ansvaret for en befolkning på 1,3 millioner i sitt embete i Oslo og Akershus. Dersom ansvaret også skal omfatte Østfold og Buskerud, vil embetet måtte betjene nærmere to millioner innbyggere.

Hvis Oslo og Viken skal ha én fylkesmann, må tidligere statsråd og KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland konkurrere med Buskeruds rødgrønne eks-statsråd Helen Bjørnhøy (63) og Østfolds midlertidig utnevnte fylkesmann Trond Rønningen (50).

Politiske tungvektere

I region Innlandet står valget mellom tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (66) i Hedmark og Høyres statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Christl Kvam (54), som har permisjon fra fylkesmannsjobben i Oppland.

Sigbjørn Johnsen er den eneste av dagens fylkesmenn som er fast ansatt. De øvrige er utnevnt på åremål.

På Vestlandet vil den nye fylkesmannen hete Anne Karin Hamre (51) fra Sogn og Fjordane eller tidligere statsråd og Venstre-leder Lars Sponheim (59) fra Hordaland.

Ap eller Frp

I region Telemark/Vestfold må enten Ap's bistandsminister i årene 1992-97 Kari Nordheim-Larsen (68) eller Frp-nestoren Per Arne Olsen (56) tre tilbake. Mye tyder på at Olsen får fortsette fordi han ble utnevnt så i 2016, mens Nordheim-Larsen har innehatt embetet siden 2006 og maksimalt kan sitte til 2018.

VESTFOLD: Fylkesmann Per Arne Olsen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VESTFOLD: Fylkesmann Per Arne Olsen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Fylkesmannen utnevnes av Kongen i statsråd for en periode på seks år, som kan forlenges én gang.

Ap eller Høyre

I Nord-Norge er det foreløpig ikke avgjort om de tre fylkene blir erstattet av to eller tre regioner. Hill-Marta Solberg (65), statsråd under Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland, har vært fylkesmann i Nordland siden 2009.

Erna Solbergs nylig avgåtte EU-statsråd Elisabeth Aspaker (54) tiltrer som fylkesmann i Troms til høsten når stortingsperioden hennes er over.

Ingvild Aleksandersen (48) er konstituert midlertidig som fylkesmann i Finnmark i påvente av regionreformen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media