Flere vitner kan bli siktet

18-åringen som er siktet for falsk forklaring i Orderud-saken, holder fast ved at han kan gi Kristin Kirkemo alibi for drapsnatta. I går ble han løslatt etter en uke i varetekt. Flere andre vitner i saken kan bli siktet for falsk forklaring, bekrefter politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste uka har politiet jobbet intensivt mot familien og vennekretsen til Kristin Kirkemo. Aktivitetsnivået har vært svært høyt blant etterforskerne på Gardermoen politistasjon. Noen har jobbet til langt på natt.

Fra i morgen av vil ikke lenger politiet på Romerike svare på om de har foretatt nye pågripelser i saken. Politiet legger opp til så mye hemmelighold som mulig.

Etterforskerne analyserer nå spriken i en rekke forklaringer, og analysene kan lede til nye pågripelser.

Nye pågripelser

- Det gjenstår ennå mye etterforskning knyttet til denne delen av saken. Vi utelukker ikke nye pågripelser og siktelser for falsk forklaring, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen.

Hun bekrefter overfor Dagbladet at politiet mistenker flere personer for å ha gitt falsk forklaring.

- Jeg vil ikke si noe om hva slags miljø de tilhører, sier politiinspektøren.

Men etter det Dagbladet erfarer, skal det dreie seg om personer i den nærmeste kretsen rundt de drapssiktede.

Maraton-avhør

I tre dager på rad har Kripos-førstebetjent Jarle Utne Reitan avhørt den siktede 18-åringen, som er broren til kjæresten til Kristin Kirkemos yngre søster. Forklaringen til 18-åringen teller nå nesten 50 avhørssider.

- Kripos har gått usedvanlig detaljert til verks. De har ikke bare vendt på hver eneste tue, de har løftet på hvert eneste grasstrå, sier 18-åringens forsvarer, advokat Thor Gardarsson.

Opprettholdes

Politiet forsøkte ikke å få forlenget varetekten for 18-åringen.

- Vi opprettholder siktelsen mot ham. Men det var ikke lenger fare for bevisforspillelse, og dermed ikke grunnlag for videre fengsling, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen.

Mistanken mot 18-åringen bygger på vitneutsagn fra venner av ham og Kristin Kirkemo. Flere vitner mener han er lite troverdig, og fullt i stand til å lage et falskt alibi for Kristin.

18-åringen har gjentatte ganger forklart politiet at Kristin Kirkemo var med og kjørte ut aviser for Aftenposten flere netter i tida før trippeldrapet. Han husker at hun den ene natta fikk tekstmelding med vitser til sin mobiltelefon. Utskriften fra mobiltelefonselskapet viser at hun fikk en slik tekstmelding drapsnatta. Da befant mobiltelefonen seg i Oslo.