- Flere vitner og tekniske bevis i Kongo-drapet

Myndighetene mener å kunne knytte Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) tettere til jungeldrapet i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Jean-Claude Esouka Alfani, en talsmann for myndighetene i Orientale-provinsen, sier til Dagbladet at det var flere vitner til at den 30 år gamle sjåføren og seksbarnsfaren Abedi Kasongo ble drept øst i Kongo.

Angivelig skal Kasongo ha blitt drept av en norsk eks-vekter og tidligere soldat (27), som var i Kongo sammen med en annen forhenværende soldat, Tjostolv Moland (28).

- Det var flere vitner til hendelsen, og disse kontaktet myndighetene i Kisangani, sier Alfani til Dagbladet.

- Den nærmeste byen er Mufasende, men det var vanskelig å komme i kontakt med politiet der.

Kulen som drepte Kasongo skal ha kommet fra våpenet til de to nordmennene som nå sitter fengslet i landet.

Nordmennenes våpen
- Vi har bevis for at prosjektilet som drepte sjåføren, stammer fra håndvåpenet til de to nordmennene, sier general Jean-Claude Kifwa til VG.

De to nordmennene på 27 og 28 år hevder at leiebilsjåføren ble drept av ukjente angripere, men dette avviser generalen.

Jean-Claude Esouka Alfani har skissert myndighetens versjon av hele handlingsforløpet i detalj for Dagbladet.

Betalte 400 dollar
- Den 5. mai fikk vi melding om at en kongolesisk statsborger, som kjørte en bil på vei fra Kisangani, hadde blitt drept av to utlendinger, forklarer Jean-Claude Esouka Alfani.

Tjostolv Moland (28) og hans 27-årige kamerat tok først inn på et hotell i Kisangani. Kun én av de to skal ha registrert seg på hotellet.

Da de forlot hotellet, skaffet de seg et kjøretøy med sjåfør, som var i stand til å kjøre innover i bushen på riksvei 4.

Etter å ha forhandlet en liten stund, betalte de to ifølge Alfani 400 amerikanske dollar for bil og sjåfør.

Omkom på stedet
Etter 109 km skal de to ha bedt føreren om å stoppe bilen, hvorpå en av de to gikk ut for å hente en bag han hadde bak i bilen. Han tok ut bagen og åpnet den.

- Det var et våpen i bagen. Han tok ut våpenet, og skjøt og drepte sjåføren - som omkom på stedet.

To kongolesere som også var i bilen klarte ifølge Alfani å rømme inn i skogen, selv om de ble skutt etter.

Forlot liket
De to nordmennene skal ifølge talsmannen ha dratt liket ut av bilen og kjørt videre.

- De to utlendingene ankom etter hvert Okapi Nature Reserve. Der forlot de bilen og en motorsykkel de opprinnelig hadde kommet på. Vaktene i parken ble varslet, og de observerte de to utlendingene inne i reservatet, hvor de hadde satt opp et telt, sier Alfani.

Parkvaktene informerte spesialstyrker, som kom og arresterte den 27 år gamle nordmannen.

- Han hadde et norsk pass på seg; dette må vi nå kontrollere at er ekte, sier Alfani til Dagbladet.

Kunne sulte i hjel
Spesialsoldatene fraktet 27-åringen til Kisangani, hvor han ble vist fram for pressen. Om Tjostolv Moland, som nå er bragt til Kisangani, sa Alfani:

- Hvis han ikke sulter i hjel, vil vi finne ham. Han er ute i bushen, og der er det ikke noe mat å få tak i.

De to må stå til rette for en militærdomstol, understreker Alfani, som mener en militær domstol er godt nok skikket til å gjennomføre rettssaken.

Må for militær rett
- De har begått en væpnet forbrytelse, og vil bli dømt etter kongolesisk lov.

Alfani hevder at kongolesiske myndigheter er bevisst sitt ansvar for å behandle de to nordmennene i henhold til internasjonale retningslinjer.

- Han vil få komme på sykehus, og vi vil gi ham mat. Rettssystemet fungerer som normalt.

Skulle starte eget selskap
Moland og kameraten var i ferd med å danne sitt eget private sikkerhetsselskap i Uganda. Navnet på det nye selskapet skal være «The Directors Special Uganda».

De to nordmennene har hatt nære bånd til det norsk-ledede sikkerhetsselskapet SIG Group. Selskapet, som er registrert i Storbritannia, drives av 37-årige Torgeir Friksen.

Både Moland og 27-åringen har en fortid i Telemark Bataljon.

Populær blant kollegaer
Begge de drapsmistenkte nordmennene har også jobbet i Securitas. 27-åringen har i to perioder jobbet som vakt på danskebåten Color Festival.

Han skal ha nytt stor respekt og vært en populær mann blant mannskap og kollegaer på båten.

Rundt årsskiftet 2007/08 sluttet begge i selskapet, for å gå inn i den private, internasjonale sikkerhetsindustrien.

- Dette har vært to stødige ansatte som har utført en god jobb. Vi har ingenting å påpeke på det arbeidet de utførte for oss, sier markeds- og informasjonssjef i Securitas, André Thomsgård.

Flere tidligere arbeidskolleger av 27-åringen, som Kongolesiske myndigheter hevder er den som utførte selve ugjerningen, stiller seg helt uforstående til at det skal være mulig.

- Han er en eventyrer som ville ut og oppleve verden. Han er samtidig en av de vekterne pensjonistene på fergen satte høyest. Han var høflig, vennlig og serviceminded. Vi oppfattet ham som en omtenksom og omsorgsfull person med god sosial kompetanse, sier en som kjenner 27-åringen godt.

- Akseptabelt behandlet
28-åringen Tjostolv Moland kom i går frem til det samme militærfengselet etter å ha tilbragt flere dager i fangetransport på grunn av trøbbel med bilen han ble transportert i.

Han skal være sliten men akseptabelt behandlet, opplyser ambassadør Jon Vea, som sier 28-åringen ble svært glad for å møte ambassadesekretær Torstein Vangen i Kisangani.

Moland har ikke hatt kontakt med omverdenen etter at han selv meldte seg for lokalt politi tirsdag morgen. Han har derfor ikke vist om at saken har blitt stor både i Norge og Kongo, med engasjement på regjeringsnivå for begge parter.

Molands far, Knut Moland jr. er svært lettet over at sønnen har kommet frem og er i god behold.

AKSEPTABELT BEHANDLET: 28-åringen Tjostolv Moland kom i går frem til det samme militærfengselet. Molands far, Knut Moland jr. er svært lettet over at sønnen har kommet frem og er i god behold. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet.
AKSEPTABELT BEHANDLET: 28-åringen Tjostolv Moland kom i går frem til det samme militærfengselet. Molands far, Knut Moland jr. er svært lettet over at sønnen har kommet frem og er i god behold. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet. Vis mer