DYSTRE TALL: Oslo har neste åtte overfallsvoldtekter per 100 000 innbyggere, noe som er betydelig høyere enn i Stockholm og København. Her sikrer kriminalteknikere spor etter en voldtekt i Slottsparken natt til søndag denne helga. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DYSTRE TALL: Oslo har neste åtte overfallsvoldtekter per 100 000 innbyggere, noe som er betydelig høyere enn i Stockholm og København. Her sikrer kriminalteknikere spor etter en voldtekt i Slottsparken natt til søndag denne helga. Foto: Erlend Aas / Scanpix Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Flere voldtekter i Oslo enn i København og Stockholm

Dystre tall med 84 prosent økning på ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo har nesten åtte overfallsvoldtekter per 100 000 innbyggere, noe som er betydelig høyere enn i Stockholm og København.

Ifølge NRK viser ferske tall fra politidistriktene i de to nabolandene at de 48 overfallsvoldtektene i Oslo hittil i år sender byen til topps sammenlignet med Stockholm og København, hvor det er registrert 128 og 33. Folketallet tatt i betraktning har Oslo 7,9 anmeldte voldtekter per 10 000 innbyggere, mens Stockholm og København har 6,4 og 2,7.

- Dette sier noe om hvor voldsomt og ille det er i Oslo. Politidekningen i Stockholm og København er bedre, sier lederen av justiskomiteen i Stortinget, Per Sandberg (Frp) til NRK.

Over en tiårsperiode har antallet anmeldte voldtekter i Oslo økt med over 84 prosent. Bare de siste tre årene har økningen vært på over 20 prosent. I Stockholm og København går tallene derimot noe ned.

- Vi må etablere bypoliti, også må politistudentene få jobb. Vi må også informere asylsøkere om norsk kultur og kvinnesyn, sier Sandberg.

Herdis R. Magerøy, daglig leder i DIXI Ressurssenter for voldtatte i Oslo, sier at hun er sjokkert over tallene.

- Det er helt utrolig at det er så mye verre her enn i Stockholm og København. Det er helt utrolig at myndighetene ikke handler raskere enn det de har gjort. For stadig flere liv blir ødelagte og det er veldig alvorlig, sier Magerøy til NRK.

Visepolitimester i Oslo, Hans Halvorsen, er enig i at mer synlig politi vil kunne virke forebyggende på voldtekter i Oslo.

- Men i helgen mener vi selv vi var godt bemannet i Oslo sentrum. Likevel skjedde det to voldtekter, sier Halvorsen.

(NTB)