Flerkoneri grunnlag for norsk statsborgerskap

Barn født av norske fedre og en kone bosatt i utlandet får norsk statsborgerskap, selv om faren også har en kone i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et eksempel på denne praksisen er en pakistaner som fikk norsk statsborgerskap i 1995. Han levde da sammen med sin første kone i Norge. I 1999 giftet han seg med kone nummer to i Pakistan. Denne kona fikk et barn. Faren søkte norsk statsborgerskap for barnet, men fikk beskjed fra UDI om at det var unødvendig å søke da barnet automatisk ble norsk statsborger ved fødselen.

Grunnlaget for avgjørelsen er bestemmelsen i statsborgerloven om at barn får norsk statsborgerskap når de blir født, forutsatt at faren er norsk statsborger og foreldrene er gifte. Det andre ekteskapet var lovlig inngått etter pakistansk lov. At faren har flere koner endrer ikke på dette, fastslår UDI.

Det er ikke kjent hvor mange barn innenfor flerkoneri-ekteskap som årlig innvilges norsk statsborgerskap, men ifølge et brev fra Fylkesmannen i Oslo er det stadig flere.

Statsråd Erna Solberg sier i en kommentar at UDIs praksis neppe kan være i samsvar med norsk lov.

- Ut ifra det som er nedfelt i norsk lov om bigamiekteskap, burde ikke UDI ha akseptert dette. Flerkoneri-ekteskap er ugyldig, sier Solberg, og viser til at loven om statsborgerskap for tiden er under revisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer