Flerkonerist får smekk

Han har fem koner og 29 barn. Nå må han sone minst fem år i fengsel. En av konene ga bort datteren da jenta var 11 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tom Green er den første mormon som tiltales for flerkoneri i Utah på 50 år. I natt ble han dømt for barnevoldtekt og for å ha gjort en kone gravid da hun var 13 år.

Green ble dømt til livsvarig fengsel, men kan slippe ut tidligst om fem år hvis han oppfører seg pent. Dommeren sa at han kunne satt minimumsstraffen til 15 år.

- Folk i staten Utah skjønner rett og slett ikke hvor ødeleggende polygamiske ekteskap kan væer for unge jenter, sa anklager David Leavitt til AP etter domsavsigelsen i natt. Han syntes dommen var altfor mild.

Green har allerede sittet et år i fengsel. For et år siden fant juryen 53 år gamle Green skyldig i fire tilfeller av bigami og samboerskap med Linda Kunz Green, som nå er 30 år gammel. Han ble dømt til fem års fengsel. Straffen han fikk i natt vil bli sonet parallelt med den forrige domsavsigelsen.

Green hevdet at flerkoneriet er i samsvar med Guds krav til frelse, slik fundamentalistiske mormonere fortsatt tror. Han bodde sammen med de fem kvinnene og 29 barn i en gruppe trailerhus sørvest for Salt Lake City i mormonerstaten Utah.

I juni i år ble han dømt for å ha voldtatt Linda i 1986, da hun var 13 og han 37. Voldtektsparagrafen kom til anvendelse fordi hun var mindreårig.

-Jeg ser ikke på meg selv som et offer, sa Linda Kunz Green. - Det var jeg som overtalte ham. Det var jeg som ble forelsket i ham, sa den gråtende syvbarnsmoren til dommeren.

Under rettssaken hevdet aktor at barnebruden bare var 11 eller 12 år gammel da moren Beth Cook Green godtok at jenta skulle gifte seg med stefaren sin.

Mormonerkirken ble tvunget til å ta avstand fra flerkoneri i 1890-årene, slik at Utah skulle få status som delstat. Men uskikken praktiseres fortsatt av mellom 30.000 og 40.000 mennesker i det vestre USA.

STORFAMILIE: Greens koner utenfor retten for to år siden. Fra venstre: Shirley Beagley Green, LeeAnn Beagley Green, Linda Green, Cari Bjorkman Green og Hanna Green. LeeAnn skal senere ha forlatt familien.