Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flertall av amerikanerne for hvalfangst

Mer enn 70 prosent av de spurte i en fersk meningsmåling i USA, sier de er tilhengere av vågehvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er foretatt av det velrenommerte meningsmålingsinstituttet Responsive Management i Virginia, på oppdrag for World Conservation Trust (IWMC), en verdensomfattende paraplyorganisasjon for 70 organisasjoner som arbeider for bærekraftig forvaltning. Norges Småkvalfangerlag er blant organisasjonene under IWMC-paraplyen.

Vet lite

På spørsmål om de vil støtte en begrenset, bærekraftig høsting av vågehval, svarte drøyt 70 prosent av de 698 amerikanerne som ble intervjuet, bekreftende. Bare 18 prosent var imot vågehvalfangst.

I undersøkelsen ble folk også spurt om hva de visste om hvaler. 73 prosent av de voksne sa de visste lite eller ingenting, 26 prosent mente de hadde brukbar kjennskap til temaet, og 2 prosent hevdet de hadde omfattende kunnskaper.

Faktaspørsmål bekreftet at mange vet lite. 7 prosent trodde ikke hvalfangsten er regulert på noen måte, og mindre enn 10 prosent mente at hvalfangst er forbudt i dag.

Desinformasjon

Tallene fra den ferske meningsmålingen ble lagt fram i Monaco tirsdag, på den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWCs andre møtedag.

Presidenten i IWMC, Eugene Lapointe, viste til at USAs visehvalfangstkommissær under IWC-møtet i Kyoto i 1993 erklærte at USA ville fortsette sin opposisjon mot hvalfangst, fordi den amerikanske kongressen og opinionen var imot.

- Vi tror tilsvarende undersøkelser i andre vernenasjoner, som Storbritannia, Australia og Østerrike, ville gitt lignende resultat. Vi håper med dette at diskusjonen rundt hvalspørsmål kan heve seg over den voldsomme desinformasjonen som hersker, og fortsette på et rasjonelt, vitenskapelig nivå, sier IWMCs president Eugene Lapointe.

Professor Lars Walløe, den norske regjeringens rådgiver i sjøpattedyrspørsmål, sier at han synes tallene fra USA er interessante.

- Om de får noen betydning for USAs holdning i hvalfangstspørsmålet vil i stor grad avhenge av om amerikanske medier gir undersøkelsen oppmerksomhet, sier Walløe.

(NTB)

Hele Norges coronakart