FLERTALL.  I går delte Jens Stoltenberg ut medaljer til norske soldater som var kommet tilbake fra Afghanistan, og et flertall av det norske folk vil at Norge skal fortsette å sende soldater til landet.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FLERTALL. I går delte Jens Stoltenberg ut medaljer til norske soldater som var kommet tilbake fra Afghanistan, og et flertall av det norske folk vil at Norge skal fortsette å sende soldater til landet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Flertall for å bli i Afghanistan

Men eksperter varsler fornyet debatt etter drapene på fire norske soldater søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Oppslutningen om Norges deltakelse i krigen i Afghanistan øker i befolkningen. Men eksperter varsler fornyet debatt etter drapene på fire norske soldater søndag.

45 prosent av de spurte i en meningsmåling InFact utførte for VG mandag kveld, svarer at de norske soldatene bør bli i Afghanistan så lenge NATO er der. 35 prosent mener vi bør trekke oss ut nå. To av ti har ikke noen bestemt mening.

I en tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført for og presentert av TV 2 i desember i fjor, mente bare 38 prosent at de norske styrkene burde bli værende i Afghanistan, skriver VG.

Undersøkelsen viser også at tre av fire tror at vi i fremtiden vil oppleve høyere, eller like høye tapstall, som vi har hatt til nå.

Vil åpne debatten Nupi-forsker Helge Lurås tror at søndagens bilbombeangrep som tok fire norske liv, på sikt vil påvirke norsk Afghanistan-politikk.

Til Aftenposten sier han at debatten til nå har handlet om hva Norge gjør i Afghanistan, og ikke så mye om krigen generelt i landet.

- Men den intense interessen fra mediene og de vanskelige spørsmålene som nå stilles, gjør at politikerne tydeligere vil se hvor kompleks situasjonen er, sier Lurås som er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Sorg og medfølelse Den debatten var norske politikere ikke villige til å starte mandag, dagen etter at den tragiske nyheten ble kjent.

I det tradisjonelt mest krigskritiske partiet SV sier partileder Kristin Halvorsen følgende til Dagsavisen:

- Jeg har ikke lyst til å bidra til den store Afghanistan-debatten akkurat i dag, når så mange familier i Norge opplever sitt livs største mareritt.

Også Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum har tatt til orde for en tilbaketrekning. Men det ville han ikke snakke om nå:

- Dette er en trist dag. Nå er det hensynet til de omkomne og pårørende som er viktigst, sier Vedum til Dagsavisen.

Liv og død Forsker og filosof Henrik Syse ved Institutt for fredsforskning har forsket mye på militær etikk. Han mener det er viktig at vi tar krigsdebatten, og at vi tar den løpende:

- Vi må tørre å spørre oss selv om vi faktisk klarer å følge opp vår målsetting. Klarer vi å beskytte de sivile, klarer vi å bygge opp et legitimt samfunn, og hvor store er kostnadene i forhold til målet? NATOs strategiendringer er kommet som følge av slik debatt. Mye av debatten kom senere enn den burde, sier Syse til Vårt Land.

Han mener vi må støtte soldatene for deres innsats, samtidig som vi hele tiden må tenke gjennom grunnlaget for hvorfor vi er i Afghanistan:

- Krig er et spørsmål om liv og død. Vi må tørre å spørre oss om det er en sammenheng mellom våre mål og det vi faktisk gjør, sier han.

Kan ikke vinnes NUPI-forsker Lurås mener han har svaret på spørsmålene Syse stiller, og at vi ikke lenger er i stand til å nå målene:

- Denne krigen kan vi ikke vinne. Nå handler det imidlertid ikke lenger om å vinne en krig, men om ikke å tape ansikt. Så er spørsmålet om det føles meningsfylt for soldater å dø for å bevare NATOs og USAs prestisje, sier Lurås til Aftenposten.

Erkjenner krig Samtidig erkjenner statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for første gang at Norge og norske soldater er involvert i en krig.

Etter så langt å ha holdt fast på at Norge er involvert i «militæroperasjoner», sier Stoltenberg nå følgende til VG:

- Det er kamphandlinger og omfattende bruk av militært personell, så det er det de aller fleste forbinder med krigsoperasjoner, med krig.

Han understreker at Norge ikke deltar i en krig i folkerettslig forstand, fordi det ikke er erklært krig i henhold til folkeretten. Men han sier også:

- Vi sender de beste vi har, det er krigshandlinger som foregår der nede.

(NTB)