OPPRØRT: Nina Bakkefjord er veldig uenig i endringene i pleiepengeordningen og derfor glad det når jobbes for å rette opp skjevhetene. Her sammen med sønnen Edvan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPRØRT: Nina Bakkefjord er veldig uenig i endringene i pleiepengeordningen og derfor glad det når jobbes for å rette opp skjevhetene. Her sammen med sønnen Edvan. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Når barnet er alvorlig sykt

Flertall for å endre omstridt foreldreordning

Ap, Sp, SV og KrF sørger for snuoperasjon i rekordfart. Vil unngå at foreldre med de sykeste barna rammes hardest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir nye endringer i den omstridte pleiepengeordningen, som gir stønad til foreldre som ikke kan jobbe grunnet alvorlig sykt barn.

1. oktober ble ordningen justert slik at langt flere foreldre fikk tilgang, men samtidig kuttet flertallet på Stortinget i stønaden til foreldre som har de sykeste barna.

SV flagget tidlig at de ønsker å justere ordningen. KrF fortalte i går at de ønsker det samme, og i dag bekrefter både Ap og Sp overfor Dagbladet at de også støtter en endring av pleiepengeordningen for å rette opp noen av effektene som ble innført 1. oktober.

Dermed er det flertall for saken.

Dette er partiene enig om:

  • Gi foreldrene mer enn 66 prosent av lønn etter ett år borte fra jobb. Den nye ordningen reduserer stønadsnivået fra 100 prosent til 66 prosent av lønn når 365 dager er passert. SV og Sp ønsker å gi 100 prosent av lønn i hele perioden, Ap og KrF har fortsatt ikke bestemt seg for hvilket nivå partiene vil foreslå.
  • Partiene er også enig om å se på muligheter for å gi dispensasjon for 1300 dagers-grensa i pleiepengeordningen. Her ønsker Senterpartiet og SV å gi foreldre med varig syke barn pleiepenger så lenge det behøves. Ap ønsker ingen automatikk i dette, men en dispensasjonsordning.

Tajik: - Vurdere på nytt

Uenigheten mellom partiene ligger altså ikke i om Ap, Sp, SV og KrF ønsker å endre pleiepengeordningen, men hvor langt partiene vil strekke seg i endringene.

For Arbeiderpartiet er det viktig å opprettholde tanken om at «det alltid skal lønne seg å jobbe», mens SV og Sp ønsker å gi full støtte så lenge foreldrene behøver det og barnet lider av en varig sykdom.

- Ap vil vurdere pleiepengeordningen på nytt. Kuttet fra regjeringspartiene kan ha hatt uønskede konsekvenser. Allerede nå kan vi slå fast at vi mener det må være mulig å få pleiepenger utover fem år for de tyngste tilfellene, og vi vil fjerne 18-årsagrensen ved psykiske utviklingshemminger, bekrefter Ap-nestleder Hadia Tajik overfor Dagbladet.

BEKREFTER AT SP VIL ENDRE ORDNINGEN: Og dermed har fraksjonen som ønsker å endre pleiepengeordningen flertall på Stortinget. Nå må de selv bare bli enige. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BEKREFTER AT SP VIL ENDRE ORDNINGEN: Og dermed har fraksjonen som ønsker å endre pleiepengeordningen flertall på Stortinget. Nå må de selv bare bli enige. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

10 dager gammel

1. oktober ble det innført endringer i pleiepengeordningen som umiddelbart ble refset av dem justeringene rammer. Foreldre med så alvorlig syke barn at de ikke kan arbeide mistet nå en tredjedel av inntekten etter ett år hjemme med barnet, og etter 1300 dager mister de også retten til statlige pleiepenger. Da må kommunen trå til.

- Det som er viktig for KrF er å få en endring på reduksjonen av lønn til 66 prosent stønadsnivå etter ett år og at det per i dag ikke er mulighet for utvidelse av stønadsperioden, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til Dagbladet.

I dag fremmer både SV og KrF forslag om lovendring i forbindelse med trontaledebatten.

Per Olav Lundteigen sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Senterpartiet. Han bekrefter at partiet nå jobber for å endre pleiepengeordningen, men vet ikke om partiet kommer til å stemme for forslagene fra SV og KrF, eller fremme et eget.

- Vi ønsker at foreldre med varig syke barn - barn med kreft, hjertefeil eller som har vært i ulykker - skal få pleiepenger så lenge det behøves, og at pleiepengene ikke reduseres til 66 prosent etter ett år, sier han.

- Utsatt gruppe

SVs Audun Lysbakken fortalte Dagbladet i går at han ønsker å gi foreldre pleiepenger så lenge det behøves. Sosionom Sissel Berg Haveraaen er enig:

- Dette er en så utsatt gruppe, det er mennesker som gir alt for å pleie barna sine. Jeg mener de skal motta pleiepenger så lenge barnet er sykt, ikke så lenge myndighetene bestemmer. Du kan ikke bare vedta at et barn skal bli friskt, sier Haveraaen til Dagbladet.

Mor til sykt barn: - Brutalt

Dagbladet har tidligere snakket med mamma Nina Bakkefjord. Hun er hjemme med sønnen Edvan (7), og glassklar på at Stortinget må rydde opp i eget rot.

- Det er så brutalt. Vi snakker om foreldre som pleier de svakeste barna i samfunnet, og så møtes vi med dette. Jeg har ikke ord, fortalte hun Dagbladet.

I dag er Bakkefjord glad for å høre at politikerne har registert bekymringene hun, og mange andre foreldre, har luftet:

- Det er fantastisk dersom de fjerner inntektsnedgangen. Politikerne bør ta bort hele kvoten på 1300 dager. Skal det i det hele tatt være en kvote så er det særdeles viktig at det kommer med en bestemmelse om at man har rett på pleiepenger uansett ved sykehusinnleggelse, uavhengig av kvoter, sier hun.