Når barnet er alvorlig sykt

Flertall for å endre omstridt foreldreordning

Ap, Sp, SV og KrF sørger for snuoperasjon i rekordfart. Vil unngå at foreldre med de sykeste barna rammes hardest.

OPPRØRT: Nina Bakkefjord er veldig uenig i endringene i pleiepengeordningen og derfor glad det når jobbes for å rette opp skjevhetene. Her sammen med sønnen Edvan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPRØRT: Nina Bakkefjord er veldig uenig i endringene i pleiepengeordningen og derfor glad det når jobbes for å rette opp skjevhetene. Her sammen med sønnen Edvan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det blir nye endringer i den omstridte pleiepengeordningen, som gir stønad til foreldre som ikke kan jobbe grunnet alvorlig sykt barn.

1. oktober ble ordningen justert slik at langt flere foreldre fikk tilgang, men samtidig kuttet flertallet på Stortinget i stønaden til foreldre som har de sykeste barna.

SV flagget tidlig at de ønsker å justere ordningen. KrF fortalte i går at de ønsker det samme, og i dag bekrefter både Ap og Sp overfor Dagbladet at de også støtter en endring av pleiepengeordningen for å rette opp noen av effektene som ble innført 1. oktober.

Dermed er det flertall for saken.

Dette er partiene enig om:

  • Gi foreldrene mer enn 66 prosent av lønn etter ett år borte fra jobb. Den nye ordningen reduserer stønadsnivået fra 100 prosent til 66 prosent av lønn når 365 dager er passert. SV og Sp ønsker å gi 100 prosent av lønn i hele perioden, Ap og KrF har fortsatt ikke bestemt seg for hvilket nivå partiene vil foreslå.
  • Partiene er også enig om å se på muligheter for å gi dispensasjon for 1300 dagers-grensa i pleiepengeordningen. Her ønsker Senterpartiet og SV å gi foreldre med varig syke barn pleiepenger så lenge det behøves. Ap ønsker ingen automatikk i dette, men en dispensasjonsordning.

Tajik: - Vurdere på nytt

Uenigheten mellom partiene ligger altså ikke i om Ap, Sp, SV og KrF ønsker å endre pleiepengeordningen, men hvor langt partiene vil strekke seg i endringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer