NYTT MULIG VEDTAK:  Politikere i den amerikanske staten Oklahoma har nå stemt over forslaget om å ta livet av fanger dømt til døden ved hjelp av nitrogen. Her ser du henrettelsesrommet ved Arizona State Prison Complex i Florence, USA. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix / Reuters.
NYTT MULIG VEDTAK: Politikere i den amerikanske staten Oklahoma har nå stemt over forslaget om å ta livet av fanger dømt til døden ved hjelp av nitrogen. Her ser du henrettelsesrommet ved Arizona State Prison Complex i Florence, USA. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix / Reuters.Vis mer

Flertall for å henrette fanger med nitrogen

- En mer human måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politikere i den amerikanske staten Oklahoma har nå stemt over forslaget om å ta livet av fanger dømt til døden ved hjelp av nitrogen.

Et flertall stemte for å prøve ut denne nye og omdiskuterte formen for dødsstraff, skriver The Independent.

- Jeg tror bruken av nitrogen vil være noe for fremtida. Det er en mer human måte, sier den republikanske Oklahoma-politikeren Mike Christian.

De vil da eventuelt fungere ved at den innsatte blir plassert i forseglet kammer, eller at den dødsdømte bruker en spesiell type maske, hvor oksygenet langsomt blir erstattet med nitrogen, skriver The Independent.

Sliter med tilgangen Mens bruken av dødsstraff synker i USA, forsøker flere delstater, som Missouri, å gjennomføre henrettelse selv om de sliter med tilgangen på nødvendig gift.

Flere delstater er nesten tomme for giftstoffer, og debatten om å innføre nye metoder for dødsstraff har rast lenge. Det samme har debatten om å avskaffe dødsstraff.

I fjor ble ti personer henrettet i Missouri.

Den siste var hjerneskadde Cecil Clayton.

Det er mer enn fire tiår siden en ulykke på et sagbruk førte til at Cecil Clayton mistet en del av hjernen. Likevel ble den hjerneskadde 74-åringen i natt henrettet i Missouri i USA med en giftsprøyte.

Flere problemer 3. mars skrev Dagbladet om at staten Georgia i USA utsatte henrettelsen av Kelly Renee Gissendaner (46), som er dømt til døden for medvirkning til drap på sin ektemann, etter at vokterne oppdaget en feil med giften som skulle brukes. Det melder nyhetsbyrået AP.

Gift-væsken, pentobarbital, var uklar, og etter å ha konferert med en farmasøyt kom de til enighet om å ikke ta noen sjanser og utsette henrettelsen for andre gang på under en uke. Forrige gang var det grunnet voldsomt snøvær.

Skulle henrettelsen av Gissendaner bli gjennomført, vil hun bli den 16. kvinne som blir henrettet etter at høyesterett gjeninnførte dødsstraffen i 1976. I samme tidsrom har omlag 1400 menn blitt henrettet.

Hun vil også bli den første kvinnen til å bli henrettet i staten Georgia siden andre verdenskrig.