MÅ MØTE: PST-sjef Janne Kristiansen kan måtte møte foran 22. juli-komitéen allerede kommende onsdag. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
MÅ MØTE: PST-sjef Janne Kristiansen kan måtte møte foran 22. juli-komitéen allerede kommende onsdag. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Flertall for å kalle PST-sjefen inn til høring

Kan skje allerede onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er flertall i Stortingets særskilte 22. juli-komité for å kalle PST-sjef Janne Kristiansen inn til høring om PSTs håndtering og hennes uttalelser i terrorsaken.

- Jeg vil nesten tro at PST selv vil ønske å komme til komiteen, sier komiteens leder Knut Arild Hareide (KrF) til NTB.

Men om det ikke skulle komme et slikt ønske, vil et flertall i komiteen likevel sørge for at PST-sjef Janne Kristiansen blir nødt til å stille.

Rent formelt kan det skje allerede onsdag, da 22. juli-komiteen skal møtes for å diskutere fremdrift og spørsmålet om høringer.

- Vi vil ikke være noen bremsekloss i spørsmålet om høringer, sier Arbeiderpartiets Jan Bøhler til NTB.

Ulike versjoner Høyre-leder Erna Solberg sitter ikke i den særskilte komiteen, men er klar på at Høyre ønsker Kristiansen inn for viktige avklaringer.

- Det er forskjeller i det PST sier i redegjørelsen som justisministeren holdt for Stortinget og det PST-sjef Janne Kristiansen tidligere har sagt i intervjuer. I redegjørelsen kommer det fram at det ikke var prioritert å følge opp informasjonen som kom om Anders Behring Breivik gjennom Global Shield-prosjektet, mens hun tidligere har uttalt at PST ikke hadde tilstrekkelige fullmakter. Jeg forventer at hun stiller for å oppklare disse forskjellene, sier Solberg til NTB.

Kan bli flere Den særskilte 22. juli-komiteen er opprettet for å behandle redegjørelsene som justisministeren og forsvarsministeren holdt i Stortinget 10. november om terrorangrepene 22. juli.

Komiteen har 17 medlemmer og bygger på sammensetningen av justiskomiteen i tillegg til to fra Venstre og to fra Kristelig Folkeparti.

Fra før har Venstre og Fremskrittspartiet vært klare på at de ønsker å kalle PST-sjefen inn til Stortinget.

Komiteens nestleder Anders Anundsen (Frp) sier til NTB at det kan være aktuelt også å ta inn flere til høring enn Kristiansen.

Tillitskrise Det er klart at det ikke blir noen høring før neste år.

- Det blir ikke på denne siden av jul. Normal prosedyre er at vi først stiller skriftlige spørsmål i forkant av en høring, sier Knut Arild Hareide til NTB.

Kristiansen har kommet i stadig hardere vær etter at Bergens Tidende i forrige uke avdekket at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde adgang til å registrere Breivik før terrorangrepet, selv om Kristiansen tre dager etter angrepet sa at PST «ikke hadde mulighet» eller lov til å registrere Breivik.

Blant partiene på Stortinget sier Frp at de ikke har tillit til PST-sjefen. De andre bruker ord som «tynnslitt», «svekket» og «ikke tillitvekkende».

Ikke syndebukker - Jeg vil si at tilliten til Kristiansen kunne vært bedre. Tilliten til PST som sådan er svekket etter 22. juli, uten at den er brutt. PST har mulighet til å bidra til å gjenreise tilliten gjennom vårt arbeid i den særskilte komiteen, sier Hareide til NTB.

I sitt første møte var medlemmene av 22. juli-komiteen opptatt av forskjellen mellom dem og den regjeringsoppnevnte 22. juli-kommisjonen.

- Kommisjonen skuer bakover, vi skal se på tiltak som peker framover, sier Hareide.

- Det innebærer at vi ikke skal jakte på syndebukker, sier Bøhler.

(NTB)