Flertall for å vrake Borten Moe

Sp's valgkomité med splittet innstilling - nestleder eller ingenting for Borten Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flertallet i Sp's valgkomité vil ha Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus som ny første nestleder. Et mindretall vil beholde Ola Borten Moe.

Dermed blir det, som Dagbladet har omtalt tidligere, kampvotering mellom de to på landsmøtet på Lillestrøm 7. april.

Det ble klart da Sp's valgkomité la fram sin innstilling i dag formiddag. 

Moe er heller ikke innstilt på plass i sentralstyret. Det medfører at dersom mindretallsforslaget som vil ha ham som 1. nestleder faller på landsmøtet, vil trønderen være helt ute av Sp's ledelse.

Da valgkomiteens leder, Terje Riis-Johansen, ble spurt om dette under pressekonferansen, sa at han at det var valgkomiteens forståelse at dette var slik Borten Moe selv ønsket det.

Gjenklang i Borten Moe-kritikk Det er liten tvil om hva fletallet i komiteen har lagt vekt på. I begrunnelsen til innstilling på Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som 1. nestleder og Janne Sjelmo Nordås som 2. nestleder, heter det: «Flertallet mener at Senterpartiet med Kristiansen Tvinnereim og Sjelmo Nordås får to nestledere som vil være opptatt av å spille lederen god».

Argumentet har gjenklang i kritikken som har gått igjen mot Ola Borten Moe - at han har vært en dårlig lagspiller som ikke spilte Liv Signe Navarsete god.

- Det er ingen tvil om at det vil bli et landsmøte med mye diskusjon. Det er uvanlig sterke meninger om hvem som skal være 1. nestleder i Senterpartiet fremover. Det betyr at mange vil måtte oppleve ikke å få sitt primære syn vedtatt på landsmøtet. Der vil vi alle bli utfordret til å sette partiet først, sa Terje Riis-Johansen, da han la fram innstillingen.

Riis-Johansen forklarte at valgkomiteen har vurdert hvorvidt de kunne fremme en samlet innstilling til nestleder-vervet. Valgkomiteen landet på at det var ikke naturlig, ettersom valgkomiteen faktisk var delte i synet på dette.

- Det er dessuten en utbredt enighet i partiet om at det er naturlig konsekvens av debatten som har pågått, at landsmøtet får alternativer å velge mellom, fortsatte han.

Vedum ny leder Som Dagbladet skrev søndag, har det vært klart en god stund at Trygve Slagsvold Vedum blir partiets leder.

Etter det Dagbladet erfarer, har alle fylkeslagene - unntatt Finnmark - gitt valgkomiteen beskjed om at de ønsker at Vedum skal ta over etter Liv Signe Navarsete, som varslet sin avgang i januar.  

Senterungdommen har også Vedum som sitt førstevalg, mens Senterkvinnene har innstilt ham som 1. nestleder.

- I motsetning til stortingspresidenten mener vi at Slagsvold ikke er ensbetydene med «slagsmål». Vi mener at Trygve er Senterpartiets beste lagbygger, sa Riis-Johansen, da han la fram innstillingen.

Ola Borten Moe har ikke besvart Dagbladets henvendelse.