Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap håper Høyre tar siste stikk i regjering

Flertall for apotek-vaksine

Høyres idé om drop in- vaksine mot influensa på apoteket innbyr til en sjelden allianse med Arbeiderpartiet. Landets to største partier vil kunne sikre flertall for en slik regelendring.

FÅR STØTTE: Forslaget til Sveinung Stensland og Høyre om å tillate influensavaksinering på apotek får støtte fra Arbeiderpartiet. Dermed er det flertall for en slik praksisendring på Stortinget. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FÅR STØTTE: Forslaget til Sveinung Stensland og Høyre om å tillate influensavaksinering på apotek får støtte fra Arbeiderpartiet. Dermed er det flertall for en slik praksisendring på Stortinget. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dett er en god idé. Vi er for! sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

FULL STØTTE: Aps Ingvild Kjerkol (A) mener helseminister Bent Høie (H) nå må sørge for å endre reglene slik at det blir mulig med drop in-vaksinering på apotek.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FULL STØTTE: Aps Ingvild Kjerkol (A) mener helseminister Bent Høie (H) nå må sørge for å endre reglene slik at det blir mulig med drop in-vaksinering på apotek. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Å beskytte befolkningen er et tverrpolitisk ansvar. Vaksiner er viktige. De redder liv. Et så viktig tiltak for folkehelsa må gjøres lett tilgjengelig for folk, sier hun.

Kjerkol forventer at helseminister Bent Høie (H) snarest sørger for å komme tilbake til Stortinget med et forslag som gjenspeiler det faktum at det nå er flertall for et forslag som Høyre selv har tatt til orde for.

- Dette må ikke bare bli prat. Høie må sørge for at det blir mulig for for å få tatt influensavaksine på apotek - uten å måtte innom lege først. Det er ikke noe problem å få kundene til å sitte de nødvendige 20 minuttene i etterkant på apoteket i stedet for på legekontoret, sier hun.

Foreslår endring

Det bør være unødvendig å gå veien om fastlegen for å få resept når du skal vaksinere deg mot influensa, sa Høyres helsepolitiker Sveinung Stensland i et intervju med Dagbladet lørdag.

– En farmasøyt på et hvilket som helst apotek bør kunne sette influensavaksine, slik tilfellet er i USA. Da vil flere ta vaksinen, og det er bra for folkehelsa, framholdt Stensland, som selv er utdannet farmasøyt og har lang erfaring fra å jobbe i apotek.

Han har Høyres helsefraksjon bak seg - og nå også Arbeiderpartiet.

– I dag er dette mulig på enkelte apotek, men kun etter resept fra lege. Dette går det an å omgå i dag, ved å bruke legetjenester på nett. Da er det neste logiske skrittet å fjerne disse begrensningene helt, sier Stensland.

Da Dagbladet traff ham på et av Oslos apoteker, hadde han med resept fra legen sin, men fordi resepten ikke uttrykte at vaksinen kunne settes der, måtte han ta en telefon til en nettlege. Da ordnet det seg med en gang.

– Heftige tall

Stensland peker på tall fra Folkehelseinstituttet som viser at flere enn 140 000 nordmenn fikk influensadiagnose i fjor.

– 7 600 pasienter ble innlagt på sykehus grunnet influensa og 1 400 døde. Det er heftige tall, sier han.

– Jo flere som tar vaksine, jo færre blir smittet og syke. Det er bra på alle måter, sier Stensland. Han mener alle vil bidra til bedre folkehelse ved å ta influensavaksine.

Leder Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin stusser over utspillet fra Høyres helsefraksjon. Årsaken er at Folkehelseinstituttet ganske nylig har levert en utredning til Helse- og omsorgsdepartementet om vaksinasjonsprogram for voksne.

– Dette og andre forslag om vaksinering må veies opp imot andre forslag som ligger inne i Folkehelseinstituttets rapport. Når departementet har behandlet rapporten kan vi ta stilling til de enkelte forslagene, sier Brelin til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!