Flertall for at mordbrann ikke foreldes

Ny lovendring blir en seier for pårørende.

Justiskomiteens leder, Hadia Tajik under den åpne høringen tirsdag. Hun lyttet med stor interesse til innlegget fra Jan Harsem (bak) i Støtteforeningen for Scandinavian Star.
Foto: Per Asle Rustad
Justiskomiteens leder, Hadia Tajik under den åpne høringen tirsdag. Hun lyttet med stor interesse til innlegget fra Jan Harsem (bak) i Støtteforeningen for Scandinavian Star. Foto: Per Asle Rustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Alt tyder på at det blir flertall på Stortinget for en ny lovendring, som gjør at mordbrann ikke foreldes.

Den forventede lovendringen blir en stor seier for alle overlevende og pårørende etter brannkatastrofen på «Scandinavian Star». Etter dagens lovverk blir saken foreldet 7. april i år.

Men både justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), og Frp's talsmann i justiskomiteen, Ulf Leirstein, hevder at saken vil bli behandlet i Stortinget i god tid før tidsfristen løper ut.

Foreløpig er saken til behandling i justiskomiteen etter forslag fra Jenny Klinge (Sp) om at også mordbrann må inkluderes i straffesaker som ikke foreldes. Stortinget vedtok i fjor sommer å oppheve 25-årsfristen for drap og overgrep mot barn.

Bredt flertall Etter det Dagbladet erfarer vil det bli et bredt flertall i justiskomiteen for en lovendring. Saken skal behandles på komiteens møte i begynnelsen av februar.

- Jeg skal ikke forskuttere hvordan andre partier vil stemme, men mitt inntrykk er at dette vil bli vedtatt. I mitt parti er vi veldig tydelige på at mordbrann må unntas foreldelse. Det gir ingen mening ellers, og det må vel ha vært en glipp som gjorde at det ikke kom med i forrige runde, sier Ulf Leirstein til Dagbladet.

Sannheten må fram Tirsdag var det åpen høring i justiskomiteen om saken. Jan Harsem fra Støtteforeningen for «Scandinavian Star» påpekte at hele brannsaken ble snudd på hodet da politiet i fjor sommer fastslo at Erik Mørk Andersen ikke kan mistenkes for å være brannstifteren.
Harsem overlevde brannen sammen med sin lille sønn, men mistet sin gravide kone.

- Dette handler ikke om et hevnmotiv for oss, men om samfunnets vilje til å få fram sannheten. Mordbrann er like alvorlig som drap og argumentene for å fjerne foreldelsen veier like tungt. Dette forslaget har også en allmenn betydning, ikke bare i «Scandinavian Star»-saken, fremholdt Harsem.

Støtteforeningen er opptatt av at politiet må få nok tid til å komme til bunns i saken en gang for alle.

Flere saker John Christian Grøttum og Tore Per Bakken fra Norsk forening for etterforskning og sikkerhet fortalte om sine erfaringer fra store drapssaker. Begge understreket viktigheten av å oppheve foreldelsen.

Bakken har 20 års erfaring som kriminaltekniker på Kripos og fortalte om flere mordbrannsaker som ikke bør bli foreldet.

En av tilhørerne på høringen var advokat Sigurd Klomsæt, som mandag ble oppnevnt som bistandsadvokat i «Scandinavian Star»-saken tross stor motstand fra Oslo-politiet.

Forstår agrumentene Etter møtet ville ikke justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), røpe hvilket standpunkt hun har landet på.

- Men Arbeiderpartiet ser absolutt argumentene for å fjerne foreldelsen i så alvorlige saker som mordbrann. Og vi forstår forventningene hos de som er involvert i «Scandinavian Star»-saken, sier Tajik til Dagbladet.

- Hvorfor ble ikke mordbrann inkludert i lovendringen i fjor?

- Det kjenner jeg ikke til annet enn at andre paragrafer i loven ble prioritert.

- Når kan saken forventes å bli behandlet i Stortinget?

- Etter at komiteen har avgitt sin innstilling, vil det nok ikke gå lang tid.

Prinsipper Høyre har hatt størst betenkeligheter med å støtte forslaget. Men etter det Dagbladet erfarer er partiet i ferd med å bestemme seg for å stemme på å fjerne foreldelsesfristen. Hvis partiet stemmer nei, vil sannsynligvis resten av partiene sørge for flertall.

- Vi setter oss grundig inn i saken nå, og har ikke bestemt oss, sier første nestleder i justiskomiteen, Anders B. Werp (H).

- Var det en glipp at dette ikke ble vedtatt da foreldelse for drap og overgrep ble opphevet?

- Stortinget gjorde et bevisst veivalg. Nå må vi vurdere de viktige prinsipielle sidene ved dette forslaget, eksempelvis at kvaliteten på bevisene svekkes med tiden, sier Werp.

Vurdert lovteksten Oslo-politiet jobber under et sterkt tidspress i den nye etterforskningen for å få hele saken ferdig til 7. april. En opphevelse av foreldelsen kan føre til en forlenget etterforskning.

Etterforskningsleder Terje Dahl har ikke besvart Dagbladets henvendelse om kommentarer.

Etter det Dagbladet kjenner til har justisdepartementet allerede kvalitetssikret hvordan den nye lovteksten kan lyde.

- Jeg mener det må være mulig å få behandlet denne saken i Stortinget i løpet av februar og kan ikke se hva som skal hindre at foreldelsesfristen for mordbrann blir fjernet, sier Ulf Leirstein.

Ulf Leirstein fra Frp kan ikke se noen grunn til at Stortinget ikke skal vedta en lovendring i løpet av februar som sikrer at mordbrann ikke blir foreldet.
Foto: Per Asle Rustad
Ulf Leirstein fra Frp kan ikke se noen grunn til at Stortinget ikke skal vedta en lovendring i løpet av februar som sikrer at mordbrann ikke blir foreldet. Foto: Per Asle Rustad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer