Flertall for fredstilhengere i Nord-Irland

Partiene som støtter den historiske fredsavtalen i Nord-Irland ser ut til å få solid flertall i den nye provinsforsamlingen. Men i ettermiddag kom det til sammenstøt i Belfast mellom katolske ungdommer og politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge BBCs prognoser etter gårsdagens valg vil delegater som støtter fredsavtalen få 78 av de 108 plassene i provinsforsamlingen, som blir opprettet etter langfredagsavtalen.

Motstandere av avtalen, med den protestantiske pastoren Ian Paisley i spissen, lå i formiddag an til å få 28 eller 29 plasser, ifølge prognosene.

Paisley og hans tilhengere har lovet å gjøre alt de kan for å stikke kjepper i hjulene for den videre fredsprosessen. Men med mindre enn 30 representanter i provinsforsamlingen har de ikke mulighet til å paralysere arbeidet.

Fredsavtalen fra 10. april fikk tilslutning fra 71 prosent av velgerne i en folkeavstemning i mai.

- Nei-siden tapte

Motstanderne av avtalen har tapt valget, fastslo David Trimble, lederen for det største unionistpartiet UUP. Han måtte vedgå at valget viste splittelse blant de protestantiske tilhengerne av fortsatt union med Storbritannia, men mente likevel oppslutningen om tilhengerne av fredsavtalen var stor nok til å bringe prosessen videre.

Av de 86 plassene som var klare lørdag formiddag, hadde det store pro-britiske UUP fått 27 plasser, det nasjonalistiske partiet SDLP 24 plasser, Ian Paisleys DUP 20 plasser og Sinn Fein, karakterisert som IRAs politiske fløy, 18 plasser. Sinn Fein-leder Gerry Adams var en av de første medlemmene av provinsforsamlingen som var klar.

Sosialdemokratene størst

Det sosialdemokratiske og i hovedsak katolske SDLP, som til å begynne med så ut til å gå forbi protestantiske UUP som Nord-Irlands største parti, måtte dermed likevel se seg henvist til andreplassen i nordirsk politikk. SDLP-leder John Hume har vært en av hovedarkitektene bak fredsavtalen.

På grunn av det kompliserte valgsystemet var ikke det endelige valgresultatet ventet før sent lørdag kveld.

Sammenstøt

Katolske ungdommer støtte sammen med opprørspoliti i Belfast i forkant av en omstridt marsj som pro-britiske protestanter skulle gjennomføre nær et katolsk område.

Flere hundre ungdommer stormet ned en gate og støtte sammen med rundt 40 politifolk, forteller øyenvitner. Det kom til sporadiske kamper.

(NTB-AFP)