Flertall for fusjon

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen forventer bred støtte til en eventuell fusjon mellom DnB og Storebrand. Og det vil han få. Fra både Høyre og Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er av vital norsk interesse at Storebrand drives og eies fra Norge. Jeg forventer bred politisk tilslutning til dette som en norsk løsning, sier finansminister Schjøtt-Pedersen (Ap).

Finanspolitisk talsmann i samme parti, Dag Terje Andersen, er enig, men mer nøktern:

- Uten at jeg kan gå god for alle enkeltheter i en slik fusjon, synes jeg det er bra at DnB tenker seg en sterk norsk enhet, framholder Andersen.

Og fra Høyre-hold applauderes det.

- Dette er positivt. Det er i tråd med et bredt politisk ønske i Norge. Det er viktig at Storebrand, som en sentral eier i norsk næringsliv, forblir i landet. Konkurransen fra utlandet vil være beintøff, og det viktig at Norge kan skilte med en stor aktør. Presset fra utlandet øker dag for dag, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Også fra Fremskrittspartiet får finansministeren ubetinget støtte:

- Jeg har troen på dette. Selskapene har ulike strukturer, noe de vil dra nytte av i en fusjon. Skal man overleve, må man ha flere bein å stå på, sier partiets nestleder Siv Jensen.

Den eneste politikeren Dagbladet snakket med som ikke føyer seg inn i flertallets rekker, er SVs Øystein Djupedal:

- Det er for så vidt bedre at Storebrand fusjoneres med en norsk aktør enn med en utenlandsk enhet. I norsk sammenheng er det klart at DnB og Storebrand sammen vil bli en gigantisk aktør. For forbrukernes del tror jeg imidlertid dette vil slå negativt ut, hevder han.

Tillitsvalgt er positiv

Hovedtillitsvalgt Per Hoffmann i DnB tror en fusjon kan være riktig i forhold til forvaltning av oljefondet.

- Norge burde ha større kompetanse på forvaltning av midler, og det kan en fusjon føre til. Vi har sagt ja til å starte forhandlinger, så får vi se på resultatet av dem før vi kan si noe mer. Hvis fusjonen kan styrke begge selskapene, er vi positive, sier han til NTB.

- Vi er selvsagt ikke særlig positive til en ensidig rasering av arbeidsplasser, men det tror jeg ikke blir aktuelt. Fra DnBs side har vi råd til å gjøre dette på en ryddig måte og over flere år.