Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansiktsdekkende plagg

Flertall for nasjonalt forbud mot burka og niqab i skolen

- Fremskrittspartiet har nå trukket det politiske landskapet langt i vår retning, sier saksordfører Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

SIGNAL: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) mener at Norge vil sende et tydelig signal til det øvrige Europa ved å innføre lovforbud mot burka og niqab i undervisningssituasjoner. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet
SIGNAL: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) mener at Norge vil sende et tydelig signal til det øvrige Europa ved å innføre lovforbud mot burka og niqab i undervisningssituasjoner. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet går inn for forbud når helse- og omsorgskomiteen avgir innstilling til Stortinget tirsdag.

- Det ser ut til at Norge blir første land i Norden som innfører et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg som burka og niqab i undervisning.

- Fremskrittspartiet har nå trukket det politiske landskapet langt i vår retning, og det er vi godt fornøyd med, sier saksordfører Åshild Bruun-Gundersen (31).

Mangler tallgrunnlag

- Er det et reelt og omfattende problem at elever og studenter bærer ansiktsdekkende plagg i klasserommet?

- Ingen har klart å finne tall til oss på det, verken hvor mange elever som gjør det, eller som kan tenke seg å gjøre det. Men det har vært hendelser, særlig knyttet til videregående opplæring og introduksjonsprogrammene. Nå sender vi et tydelig signal til resten av Europa om at ansiktsplagg ikke er akseptabelt hos oss.

- Så det er like mye en markering som å løse et problem?

- Nei, dette er et viktig signal om at burka ikke aksepteres her. Ingen kvinner skal blir utsatt for slike undertrykkende plagg. Fram til nå har kommunene hatt litt forskjellige regler, der noen har innført lokalt forbud, andre ikke. Nå setter vi en nasjonal standard for hvordan vi vil ha det i norske skoler og opplæringsinstitusjoner.

- Helt avgjørende

Åshild Bruun-Gundersen forklarer at de nye nasjonale reglene skal sikre at elevene har utbytte av undervisningen.

- Det er pedagogiske begrunnelser for et slikt nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg. Norge er et åpent samfunn hvor vi skal kunne se hverandres ansikt.

- Burka og niqab hindrer åpen kommunikasjon mellom barn, elever, studenter og lærere i undervisningssituasjoner. Et forbud mot dette er helt avgjørende for å sikre et godt læringsmiljø, mener Åshild Bruun-Gundersen.

Forbudet vil gjelde for elever, studenter og ansatte i barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, folkehøgskoler, fagskoler, høgskoler og universiteter.

Forbudet skal også gjelde for introduksjonsprogram og opplæring for nyankomne innvandrere i kommunene, samt for lærlinger, praksisbrevkandidater og lærerkandidater.

Kan utestenges

Åshild Bruun-Gundersen opplyser at det enkelte utdanningssted skal håndheve forbudet selv.

- Dialog med den det gjelder skal alltid forsøkes før reaksjoner iverksettes. Den mest alvorlige reaksjonen vil overfor en elev være bortvisning, for en student bortvisning eller utestenging, mens det for nyankomne innvandrere kan innebære stans i introduksjonsprogrammet eller opplæring.

- Ansatte som bryter regelen flere ganger risikerer å miste jobben, sier Åshild Bruun-Gundersen.

Støtter ikke Ap

Arbeiderpartiet vil gå lenger, men får ikke flertall for sitt forslag om også å forby burka og niqab i skolegården og på universitetsområdet. Heller ikke Senterpartiet støtter sin tidligere regjeringspartner.

- For oss er det viktigst å få et forbud mot å dekke til ansiktet i undervisningssituasjonen. Vi mener det er unødvendig med et forbud på campus, sier Marit Arnstad, Sp-medlem i undervisnings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Håper på totalforbud

Frp vil fortsatt jobbe for et totalforbud for mot burka, opplyser Åshild Bruun-Gundersen.

- Vi har på Stortinget foreslått forbud mot burka og niqab i det offentlige rom ved flere anledninger, sist i april 2013 da forslaget vårt bare fikk støtte fra en SV-representant.

- Fremskrittspartiet har kjempet mot disse kvinneundertrykkende plaggene i mange år. Nå ser vi en bevegelse i det politiske landskapet og vi håper at dette i framtiden kan danne grunnlag for et totalforbud mot burka og nikab i det offentlige rom, sier Åshild Bruun Gundersen.

SKJENNEPREKEN: Paulina Hansons «burka-stunt» førte til at den australske justisministeren George Brandis ga den konservative politikeren en skjennepreken foran et fullsatt senat. Video: NTB Scanpix Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/her-stiller-hoyrepopulisten-opp-i-parlamentet-med-burka-sa-tar-det-av-i-salen/68579536 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!