Flertall for røykestopp på byen

Forskerne hevder at flertallet av oss er mot røyking på byen. Er du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av befolkningen ønsker røykfrie barer og puber. 55 prosent er positive, mens 39 prosent er motstander av røykfritt uteliv. 59 prosent av kvinnene og 51 prosent av mennene er positive. Det viser en fersk undersøkelse Opinion har utført på oppdrag fra Den norske lægeforening. Resultatene fra rundspørringen ble presentert av samarbeidsorganet Tobakksfritt på en pressekonferanse i Oslo torsdag. Undersøkelsen omfatter 1.001 personer og ble utført i perioden 7. til 9. oktober.

I en tilsvarende undersøkelse for halvannet år siden var 58 prosent positive og 34 prosent var negative til røykfrie puber og barer.

Røykfrie utesteder vil ifølge undersøkelsen føre til at 11 prosent vil gå ut mer, mens 70 prosent svarer at de vil gå ut «omtrent like mye». 17 prosent hevder de vil gå ut mindre.

- Dette syns vi er meget bra. Holdningene har holdt seg meget stabile, sa informasjonssjef Ellen Juul Andersen i Lægeforeningen da hun presenterte tallene.

Ikke overraskende er ikke-røykerne mest positive til røykfritt miljø. Av dem ønsker 73 prosent røykfrie utesteder. 77 prosent av røykerne er - heller ikke overraskende - negative. Men 19 prosent av røykerne kan godt tenke seg utesteder uten askebegre - en økning fra 2001 da prosenttallet var 17.

Positivt og negativt

- Det mest gledelige ved denne undersøkelsen er at hele 81 prosent av befolkningen vil gå ut mer enn de gjør i dag dersom serveringsstedene blir røykfrie. Det er absolutt oppmuntrende, sier Juul Andersen til NTB.

- Hvis jeg skal peke på noe som kanskje ikke er så positivt, eller negativt for å si det rett ut, så er det at nesten 50 prosent av ungdom under 30 år er negative til røykfrie serveringssteder. Der må vi gjøre en jobb, sier hun.

Ansatte rammes mest

Leder av samarbeidsorganet Røykfritt, professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet, påpekte under presentasjonen at servitører er ekstremt utsatt for helseskade, slik forholdene er i dag. Uten påbud om røykfritt miljø, vil 20 av 1.000 servitører dø av sykdommer forbundet med passiv røyking. Dramatisk flere enn «normal»-befolkningen, der en av 1.000 lider samme skjebne.

- Passiv røyking er faktisk langt farligere for røykere enn for ikke-røykere, sa Sanner.

Han fant også grunn til å berolige bransjen mot tapte inntekter. Resultater fra utlandet har vist at det ikke er grunn til å anta at røykfritt miljø får negative følger for serveringsbedriftene.

Bransjen positiv

Informasjonssjef Jens Petter Hagen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet gir honnør til helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) for hans forslag om å gjøre alle utesteder røykfrie fra 1. januar 2004. Det vil gardere de ansatte mot skadene ved kontinuerlig passiv røyking.

- I vårt forbund er vi svært fornøyd med utspillet. Det fins ingen alternativer til å si ja til et ansvarlig arbeidsmiljø. Restaurantgjester skal ikke ha en eksklusiv rett til å skade andre, sier Hagen.

Han mener vi har en god arbeidsmiljølov, som forbundet vil bruke aktivt.

(NTB)

RØYKESTOPP: De fleste av oss vil at barer og utesteder skal være røykfrie. Eller?