Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flertall ønsker å bli med i EU

Stigende rente har fått det norske folk til å snu i EU-spørsmålet. Et flertall i befolkningen ønsker nå at Norge skal bli med i EU og pengeunionen, viser en ny dansk undersøkelse om de nordiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den delen av undersøkelsen som gjelder Norge svarer i alt 43 prosent av de spurte at de er for norsk medlemsskap i EU, 40 prosent er imot mens 18 prosent sier at de ikke vet, viser undersøkelsen fra det danske Institut for Kunjunkturanalyse (Ifka), som er gjengitt i Dagens Næringsliv.

Så sent som i desember i fjor hadde motstanderne et forsprang på 14 prosentpoeng, og i mars 1997 sa bare 25 prosent ja til EU.

Også når det gjelder pengeunionen har det norske synet endret seg. I den forrige målingen fra desember 1998 ønsket 33 prosent norsk deltakelse, mens 39 prosent var imot. Nå er 41 prosent for, og tallet på motstandere er sunket til 28 prosent. Litt under en tredel av de spurte er usikre på hva de mener.

Valgforsker Bernt Aardal betegner målingen som interessant, og sier den bekrefter at det har skjedd en opinionsendring i befolkningen når det gjelder EU-spørsmålet i den siste tiden.

Men hvor sterk denne endringen har vært, og hvor varig den er, er et helt åpent spørsmål, sier Aardal til avisen.

(NTB)