Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil endre loven etter Dagbladets «Skyggemaleren»-avsløring

Flertall på Stortinget for å oute konkursryttere

Arbeiderpartiet fikk med et nødskrik med seg Stortinget på å kreve offentliggjøring av konkurskarantene.

FIKK FLERTALL: Skal det være attraktivt å drive seriøst, må det bli mer risikabelt å drive useriøst, mener Arbeiderpartiet. Nestleder Hadia Tajik fikk nå flertall for et forslag om å offentliggjøre konkursryttere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK FLERTALL: Skal det være attraktivt å drive seriøst, må det bli mer risikabelt å drive useriøst, mener Arbeiderpartiet. Nestleder Hadia Tajik fikk nå flertall for et forslag om å offentliggjøre konkursryttere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag avslørte Dagbladet at to menn med næringsforbud inntil nylig har operert som underleverandører på en byggeplass med Oslo kommune som byggherre, uten å bli oppdaget.

Konkursregisteret, hvor den ene av de to står oppført, er i praksis lukket for allmennheten. Den andre mannen, med livsvarig næringsforbud etter å ha blitt dømt for å ha hvitvasket 58 millioner kroner, står ikke oppført i registeret.

I dag ble saken behandlet i Stortinget. Der endte det med enstemmig flertall for å vedta følgende forslag fra Arbeiderpartiet:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at informasjon om konkurskarantene blir offentlig tilgjengelig, og vurdere om det er annen informasjon om lovbrudd som er relevant for næringsvirksomheten som bør gjøres offentlig tilgjengelig».

Vil ikke beskytte de useriøse

Det var nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik som fremmet forslaget, som et såkalt "løst forslag" direkte under budsjettdebatten i Stortinget.

I forkant møtte hun Dagbladet med næringspolitisk talsperson Terje Lien Aasland og arbeidslivspolitisk talsperson Arild Grande.

De tre ønsker en løsning slik man har i Storbritannia, der myndighetene sørger for at personer med konkurskarantene og næringsforbud etter en dom blir «outet» på et åpent nettsted.

Nestleder Tajik sier til Dagbladet at Arbeiderpartiet ikke lenger er i tvil om at full åpenhet nå må til, som et tiltak for å gjøre det lettere å drive seriøst.

- Vi har lagt altfor stor vekt på hensynet til dem som selv har plassert seg i en situasjon der de fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet. Hensynet til at norsk næringsliv skal kunne drive seriøst mener jeg må veie tyngre, og så tungt at åpenhet nå er det neste riktige skrittet, sier Tajik.

- Det du egentlig sier, er at du i avveiningen mellom konkursrytternes personvern og allmennpreventive hensyn mener at det siste bør veie tyngst?

- Ja, hvert fall når vi snakker om denne typen forhold, hvor personer selv gjennom sine handlinger har ført seg selv inn i Konkursregisteret. Vi snakker dermed ikke om personvernet til samtlige i norsk næringsliv, kun de aktørene som har vært grovt useriøse og som det er viktig å verne både næringslivet og samfunnet fra, på en enklest mulig måte.

Vil hjelpe de seriøse

De tre talspersonene sier videre til Dagbladet at partiet vil sikre at informasjonen som allerede ligger Konkursregisteret skal være offentlig tilgjengelig. I tillegg vil de vurdere om også andre opplysninger bør publiseres.

- Det bør vurderes om også annen type økonomisk kriminalitet enn bare konkurskarantene, for eksempel næringsforbud eller skatteunndragelser, blir offentliggjort på nett, utdyper Arild Grande.

Terje Lien Aasland er enig:

- Det Dagbladet har avdekket, er hvor sterkt useriøse aktører preger en hel bransje. Man får et gråmarked som forrykker konkurransen i markedet på bekostning av de som driver seriøst, sier Aasland.

Var skeptisk

Hvorvidt Arbeiderpartiets forslag skulle oppnå støtte på Stortinget fredag, var inntil slutten av debatten helt usikkert.

Fra salen sendte først komitéleder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp), følgende tekstmelding til Dagbladet:

- Sannsynligvis går vi imot forslaget til Ap, da man ikke kan vedta et sånt forslag som et løst forslag sendt over bordet. Saken må behandles grundigere, sier Wiborg.

Dermed var det en stund usikkert hvorvidt Stortinget allerede før jul ville vedta full åpenhet.

Fra talerstolen uttrykte først Arbeiderpartiets Arild Grande undring over at Frp ikke vil gå for deres forslag.

- Det er jo nettopp en vurdering vi ønsker at Regjeringen skal gjennomføre, slik at man kan få utredet det nye registeret på en forsvarlig måte. Det er derfor man bør stemme for Arbeiderpartiets forslag, sa Grande.

Men så skjedde det noe i salen.

Fikk flertall med nødskrik

Rett over kl. 13 gikk Venstre opp på talerstolen og gjorde det klart at de ville støtte forslaget under tvil. Så fulgte også KrF etter. Begge partier uttrykte frustrasjon over at Arbeiderpartiet hadde fremmet forslaget nærmest over bordet.

- Det kan ikke være slik at Stortinget skal måtte ta stilling til forslag fra salen som er basert på oppslag i dagspressen som ikke alle har fått anledning til å sette seg inn i, sa Steinar Reiten fra KrF.

Men etter at både Venstre og KrF støttet forslaget, fulgte også Fremskrittspartiet etter.

I et intervju med Dagbladet tidligere denne uken signaliserte Fremskrittspartiets Erlend Wiborg at også han ønsker et åpent konkursregister på nett.

- Hva gjorde at du etter først litt skepsis til Arbeiderpartiets forslag, likevel endte med å snu?

- Arbeiderpartiet sto fast på at de ville gjøre det på denne måten. Vanligvis er det ikke slik saker blir behandlet i Stortinget, sier Wiborg. Han påpeker:

- Men nå vil Regjeringen få tid til å utrede saken grundigere, slik at man kan vurdere både hensynet til personvern og hvordan vi skal finansiere den nye løsningen, sier Wiborg. Fra talerstolen understreket han også:

- Det er veldig viktig for Fremskrittspartiet å være tydelige på at vi står bak intensjonen i dette forslaget. Useriøse aktører som bryter konkurskarantenen har ingen ting i arbeidslivet å gjøre.

Arbeiderpartiets Arild Grande forklarer bakgrunnen for haste-forslaget slik:

- Vi skulle gjerne ha fremmet dette i komiteens behandling av budsjettet, men Dagbladets avsløringer kom i etterkant av dette, sier Grande til Dagbladet. Han er storfornøyd med å ha fått Stortinget med seg på forslaget:

- Vi kan alltid ikke la formelle regler overskygge det vi gjør. Jeg er glad for at Stortinget nå har vist å ha handlekraft og evne til å ta affære i når viktige saker dukker opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!