Flertall på Stortinget for at vara- og stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen

Lex Hagen i Nobel-striden.

NOBELDRØMMEN: Carl I Hagens ønske om en plass i Nobelkomiteen møter motstand. Foto: Jørn H Moen
NOBELDRØMMEN: Carl I Hagens ønske om en plass i Nobelkomiteen møter motstand. Foto: Jørn H Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opposisjonen på Stortinget er enig om å fremme et nytt regelverk som sier at vararepresentanter og stortingsrepresentanter ikke skal kunne velges til Nobelkomiteen.

Det er klart etter et møte mellom stortingspresidenten og de parlamentariske lederne i det såkalte valgutvalget på Stortinget torsdag, melder NTB.

Regjeringspartiene Høyre og Frp motsetter seg initiativet fra opposisjonen og anklager de øvrige partiene for å åpne for at nye bestemmelser gis tilbakevirkende kraft.

Flertallet på Stortinget er opptatt av prinsippet som har gjeldt med noen få unntak de siste 40 årene, nemlig at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke skal sitte i Nobelkomiteen.

Om nødvendig må dette prinsippet slås fast gjennom en votering, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Motkandidat

Støre sier partiet hans ikke har planer om å fremme motkandidat mot Carl I. Hagen, som fremdeles er Frps kandidat til Nobelkomiteen.

– Det er ikke ønskelig å fremme en motkandidat. Jeg mener det er et viktig prinsipp at partiene selv har ansvaret for å finne kandidater til Nobelkomiteen. Men det må være snakk om kandidater som oppfyller de krav som Stortinget setter, sier han til NTB.

Han varsler at det vil komme et forslag som slår fast at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen.

– Vi hadde håpet at Frp skulle ta dette signalet og finne en annen kandidat som ikke er vararepresentant. Det har de ikke villet gjøre. Da bør flertallet kunne få dette vedtatt i Stortinget, sier han.

Blusset opp med Hagen

Debatten om stortingspolitikere kan velges til Nobelkomiteen har blusset opp etter at Frp bestemte seg for å nominere partiveteran Carl I. Hagen til å sitte i komiteen.

Ved valget i høst ble han valgt til 2. vara til Stortinget. Flere mener dette går utover hensynet til komiteens uavhengighet.

Hagen selv var ikke kjent med vedtaket da Dagbladet tok kontakt med ham torsdag ettermiddag. Han ønsker ikke å kommentere saken, men viser til parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi.

- Uryddig

Limi erkjenner at det nå effektivt kan bli satt en stopper for at Hagen velges. Men det er heller ikke entydig klart om det eventuelle stortingsvedtaket blir fattet før Stortinget velger nye medlemmer til Nobelkomiteen før jul.

– Jeg synes dette er veldig uryddig. Men det er etter hvert blitt etablert en praksis som sier at det skal være ett sett med regler for Arbeiderpartiet på Stortinget – og et annet sett med regler for Fremskrittspartiet, sier Limi til NTB.

– Vi har hele tiden holdt fast ved at vi ikke ønsker en egen Lex Hagen med tilbakevirkende kraft, men imøteser gjerne en diskusjon om et nytt regelverk framover, sier Høyres Trond Helleland.

Lanserte egen løsning

Hagen har søkt om å bli fritatt fra vervet som vara, men har fått beskjed om at det ikke er mulig.

Onsdag lanserte han i Dagbladet det han selv mener er en løsning på Nobel-floka.

Han foreslo å søke permisjon fra Stortinget hver gang han innkalles, dersom han blir medlem i Nobelkomiteen.

–Jeg vil begrunne permisjonssøknadene med at mitt verv i Nobelkomiteen er så viktig at jeg bør innvilges permisjon. Da vil det være opp til Stortinget i plenum å bestemme om Nobelkomiteens uavhengighet av Storting og regjering er så viktig at permisjonssøknaden blir innvilget, sa han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer